El trencament del cicle de la vigília i el son pot ser un agent que contribueixi a l’aparició de càncers. Aquesta és la conclusió sorprenent a què ha arribat un equip de científics de diverses institucions dels Estats Units. Segons expliquen en un article publicat a ‘Science Advances’, les disrupcions en el nostre rellotge biològic provoquen canvis en la senyalització d’un gen concret que, a través d’un mecanisme molecular, pot provocar el creixement de tumors, si més no en els experiments fets amb ratolins.
Un regulador essencial del cos
El cicle circadià és el procés de les cèl·lules que regula el son i la vigília. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un cicle circadià trencat és un possible agent carcinogen, i ara aquest equip de científics ha trobat un dels mecanismes pel qual es produeix aquesta relació, si més no, en els pulmons, que sembla que són especialment vulnerables a un rellotge biològic amb el pas canviat.

Una possible teràpia de prevenció del càncer
Els pulmons tenen un control circadià molt important, i sembla que hi ha un gen anomenat HSF1, relacionat amb els tumors en aquests òrgans, que a través de la senyalització pot activar l’inici de càncers en resposta al trencament del ritme natural del cos. Aquest descobriment és molt important perquè, a més, obre la porta a prendre aquest gen com a diana per a teràpies amb medicaments que aconsegueixin prevenir l’aparició de càncers en persones que sovint tenen el cicle circadià alterat.
L’estudi conclou que, efectivament, tot apunta en la mateixa direcció. Quan el cicle circadià dels ratolins es va trencar amb interrupcions o canvis en els horaris del son, per exemple, van desenvolupar més càncers. Una dada que és enormement important pels milions de persones arreu del món que treballen en torns de nit o bé que els van canviant habitualment.