MonPlaneta
Troben una relació entre els fongs de dins dels tumors i el seu creixement
  • CA

Dos estudis recents, que han analitzat milers de tumors, han trobat la relació més clara mai detectada fins ara entre els fongs que viuen a l’interior dels tumors i el creixement dels càncers. Segons un article publicat a la revista ‘Nature’, sembla que el vincle és clar, per bé que cal més recerca per establir si i de quina manera aquests organismes acceleren el desenvolupament dels tumors.

Una relació com la dels bacteris?

La relació dels bacteris amb els càncers i el seu creixement s’ha anat demostrant clara, i sembla que els fongs podrien jugar un paper semblant. Les dues recerques, que han estat publicades a la revista ‘Cell’, mostren com diversos tipus de càncer contenen espècies diferent de fongs microscòpics o unicel·lulars, i apunten que investigar-les pot ser útil per diagnosticar el càncer o predir la seva evolució. De la mateixa manera que els bacteris, els fongs són microorganismes molt importants en el microbioma dels humans, i les alteracions en la seva composició podrien ser un tret característic de persones amb càncer.

Laboratori | governortomwolf
Els autors d’aquests dos estudis han analitzat milers de mostres de tumors | governortomwolf

Vincles clars entre fongs i càncers

És per això que un equip d’investigadors israelians va analitzar més de 17.000 mostres de teixits representatius de 35 tipus de càncer. Al seu interior hi havia diversos fongs, alguns dels quals llevats, i sembla que alguns tenen relació amb el pronòstic. El Malassezia globosa, per exemple, es relaciona amb una reducció significativa de la supervivència al càncer de mama. A més, alguns fongs s’associen a una determinada flora bacteriana, cosa que indica que els tumors podrien facilitar el creixement de tots dos en comptes del que passa als entorns típics, on competeixen pels recursos.

L’altre estudi, fet als Estats Units, va analitzar tumors gastrointestinals, de pulmó i de pit i va identificar-hi, respectivament, fongs CandidaBlastomyces i Malassezia. A més, els nivells alts de Candida es relacionen amb més activitat inflamatòria, més metàstasi i una supervivència més baixa.

Cèl·lules tumorals | Wikimedia Commons
Entre les cèl·lules tumorals s’hi poden trobar fongs unicel·lulars que viuen en aquests entorns | Wikimedia Commons

Cal més recerca

Tot això, és clar, no vol dir que els tumors siguin plens de fongs. De fet, en algunes mostres hi pot haver una cèl·lula fúngica per cada 10.000 cèl·lules tumorals. Aquesta relació, però, sembla prou significativa, la més clara que s’ha aconseguit mai fins ara, i és per això que cal més recerca per saber del cert si els fongs contribueixen al desenvolupament dels càncers causant inflamació, per exemple, o si els tumors prou avançats són un entorn habitable i que promou el creixement dels fongs. Per fer això caldrà investigar càncer per càncer i amb molta cura. Si s’aconseguissin resultats prou clars, fins i tot es podrien desenvolupar teràpies o probiòtics que controlin els fongs i ajudin a aturar la malaltia.

Més notícies
El cervell de les llagostes pot servir per identificar 'l'olor' del càncers en humans | Universitat Estatal de Michigan
Les llagostes “ensumen” el càncer i fins i tot poden distingir el tipus
Una capacitat sorprenent podria ajudar a detectar aquestes malalties molt fàcilment i molt més aviat
Contaminació a Barcelona | M.M.P.
Troben un possible mecanisme pel qual la pol·lució produeix càncer de pulmó
Tot i que aquest efecte era prou conegut, ara sembla que s'ha descobert per què
Una mala actuació dels glòbuls blancs és responsable d'un gran número de malalties | Rawpixel
Una molècula és capaç de ‘silenciar’ gens que poden causar malalties greus
L'esclerosi múltiple i alguns càncers, entre les dolències de què podria frenar el desenvolupament
L'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge ha estat l'origen d'aquest virus modificat i és on s'han dut a terme les proves amb ell | Wikimedia Commons
Un virus modificat genèticament pot ajudar a tractar el càncer de pàncrees
El mètode funciona fins i tot en fases avançades de la malaltia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa