MonPlaneta
Troben noves explicacions a la relació entre la diabetis i el càncer
  • CA

Un estudi liderat per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i CIBERDEM, juntament amb altres institucions col·laboradores, constatat que el teixit adipós, el greix corporal de les persones amb diabetis, produeix proteïnes que afavoreixen el desenvolupament de tumors, trobant una nova explicació a la relació entre aquesta malaltia i el càncer.

El treball, publicat a la revista ‘Clinical and Translational Medicine’, apunta que la funció secretora natural de les cèl·lules mare del teixit adipós, relacionada amb el sistema immunonlògic, podria veure’s afectada en el context de malalties metabòliques. L’estudi s’ha fixat especialment en la proteïna SUB1, una de les més secretades per les cèl·lules mare dels diabètics. És en aquesta proteïna que s’ha identificat una nova funció que la relaciona amb les propietats protumorals.

Així, s’obre una nova via per investigar el tractament del càncer en aquests pacients ja que, si la SUB és responsable de la bona salut del genoma i fa funcions bàsiques, hi ha diversos tipus de tumors que també es relacionen amb anomalies en aquesta proteïna.

Diagnosi de diabetis | MútuaTerrassa
Diagnosi de diabetis | MútuaTerrassa

Una relació complexa

Segons l’estudi [email protected], liderat pel CIBERDEM, el 25% de la població de l’Estat té diabetis o està en un estadi previ o inicial de la malaltia, i hi ha diverses investigacions que indiquen que els pacients amb diabetis de tipus 2 tenen més risc de patir diversos càncers, el 80% de les quals són obeses. És per això que els impulsors de l’estudi també destaquen la importància d’aquest altre factor en el desenvolupament de malalties.

Buscar els mecanismes pels quals l’obesitat i la diabetis es relacionen amb el càncer és molt important, i els investigadors s’han centrat en el teixit adipós perquè alguns tumors s’hi envolten i perquè, en estudis anteriors, s’havien detectat alteracions en les seves cèl·lules mare en persones amb aquest tipus de malalties. A més, aquestes cèl·lules també esdevenen molt inflamatòries, donant encara una altra raó per posar-hi el focus.

L'obesitat i els problemes cardíacs són una preocupació cada cop més gran als països occidentals | Wikimedia Commons
L’obesitat i la diabetis sovint van lligades, i totes dues coses faciliten l’aparició de càncers | Wikimedia Commons

Una porta a continuar investigant

Gràcies a una tècnica d’elevada sensibilitat analítica, s’han examinat les proteïnes que segreguen les cèl·lules mare adiposes en persones diabètiques i no diabètiques, identificant 52 proteïnes secretades de manera diferent. A més, les dels pacients diabétics poden augmenta l’expressió de diversos gens relacionats amb el càncer, a més d’afavorir la capacitat invasiva de les cèl·lules tumorals hepàtiques.

Tot i aquesta demostració, però, caldrà fer estudis ‘in vivo’ per determinar si, aconseguint bloquejar la producció d’aquesta proteïna, es pot prevenir la progressió del càncer.

Més notícies
Els antiinflamatoris es fan servir de manera molt habitual però tenen efectes que desconeixem
Troben una possible raó pels efectes inesperats d’alguns antiinflamatoris
Els no-esteroidals, com l'ibuprofen o les aspirines, poden influïr en problemes cardíacs, respiratoris i fins i tot en càncers
La inflamació és una reacció defensiva del cos davant la presència d'agents estranys, però també és darrere d'un bon número de malalties | Wikimedia Commons
Un descobriment apropa la possibilitat d’acabar amb la inflamació crònica
Un estudi revela un mecanisme clau en aquesta reacció que obre la porta a aturar-la
Tot i que els tractaments són els mateixos independentment del sexe biològic, l'origen de la diabetis podria ser diferent en cada cas
Les causes de la diabetis de tipus 2 poden ser diferents en dones i homes
El descobriment podria ajudar a desenvolupar tractaments especialitzats
L'obesitat i els problemes cardíacs són una preocupació cada cop més gran als països occidentals | Wikimedia Commons
Un nou tractament pot ajudar a combatre l’obesitat i les malalties del cor
Un inhibidor sintètic atura un enzim relacionat amb l'absorció de colesterol

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa