La diabetis tipus 2 és una malaltia molt coneguda i molt estesa arreu del món. Tot i això, se’n sap relativament poc. Ara, en un article publicat a la revista ‘Obesity Reviews’, un equip de científics afirma que les causes d’aquest mal podrien ser diferents en homes i dones, un fet que podria ajudar a desenvolupar tractaments especialitzats que ajudin centenars de milions de persones arreu del món.

Una malaltia cada cop més estesa

Durant els darrers quaranta anys, els casos de diabetis tipus 2 han augmentat enormement. Segons les dades de l’Organització Mundial de la Salut, dels 108 milions de persones afectades el 1980 es va passar als 422 milions de 2014. A més, el creixement més destacat es va donar als països amb rendes per càpita mitjanes i baixes.

Una de les relacions més conegudes és la de l’obesitat i la diabetis. No obstant això, les raons concretes que fan que l’obesitat pugui provocar l’aparició de la malaltia no es coneixen del tot. És per això que, en aquest estudi, es van revisar gairebé 200 estudis científics que miraven d’entendre com opera el greix a la superfície i als teixits i els mecanismes que fan que, en algun moment, aquest teixit acabin sent un factor important en el desenvolupament de la diabetis.

Aquest fàrmac podria ajudar a reduir l'obesitat i moltes malalties associades | Pixabay
L’obesitat és un factor que fa temps que s’associa amb l’aparició de la diabetis tipus 2 | Pixabay

Diversos factors implicats

Les teories que miren d’explicar aquest fet són diverses. L’estudiada amb més detall en aquest treball proposa que cada regió de teixit gras hi contribueix de manera diferent. Així doncs, es volia veure de quina manera ho feia cadascun i, a més, si la contribució era diferent en el cas dels homes i en el de les dones.

La primera raó per pensar que hi pot haver una diferència és que els homes i les dones cis emmagatzemen el greix en punts diferents del cos, i la diabetis, com altres malalties, es relaciona amb el greix abdominal. Si les dones tenen més tendència a emmagatzemar el greix just sota la pell, el que s’anomena greix subcutani, els homes tendeixen a fer-ho al voltant dels organs, el que es coneix com a greix visceral.

A més, tots dos tipus de greix creixen de manera diferent, es dispersen de manera diferent i tenen interaccions diferents amb el teixit inflamatori i el sistema immunològic. Així, per exemple, el teixit gras dels homes s’expandeix perquè les cèl·lules de greix augmenten de mida mentre que, en les dones, es multipliquen i augmenten en número. Això, però, canvia amb la pèrdua d’estrogen durant la menopausa, cosa que podria explicar per què els homes són susceptibles a la diabetis més aviat que les dones.

L'obesitat i els problemes cardíacs són una preocupació cada cop més gran als països occidentals | Wikimedia Commons
Les diferències en el greix d’homes i dones poden marcar una distinció important en el desenvolupament de la malaltia | Wikimedia Commons

Comprovant les diferències

A partir d’aquesta hipòtesi, els investigadors van revisar la literatura científica sobre la matèria. Tot i que reconeixen que cal continuar investigant, conclouen que s’han observat diferències en les cèl·lules immunològiques, les hormones i diversos senyals cel·lulars entre homes i dones, que apunten a origens diferents de la diabetis segons el sexe. Gràcies a això, es podrien definir aproximacions diferents al tractament, que actualment és el mateix. Entendre millor les malalties, al cap i a la fi, és la manera més fàcil d’aconseguir desenvolupar maneres específiques de tractar-la segons el cas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa