Un nou estudi científic posa una mica més al nostre abast poder frenar la inflamació crònica. En un treball conjunt d’investigadors de les universitats de Bonn i Colònia, a Alemanya, publicat a la revista ‘Science Advances’, s’ha pogut demostrar que les reaccions inflamatòries d’una proteïna sensora funcionen en una direcció espacial concreta, obrint la porta d’aturar-la al final, aturant la progressió de les malalties d’aquest tipus.
Efectes en el desenvolupament de l’Alzheimer
L’envermelliment, la inflamació i el dolor són alguns dels senyals de la inflamació, que protegeix el cos tant de patògens com d’altres substàncies alienes. Quan algun d’aquests elements estranys apareix, un sensor de perill anomenat NLRP3 s’activa. A més, les plaques de proteïnes beta-amiloides del cervell, responsables de l’Alzheimer, també poden tenir el mateix efecte. No només això sinó que, a més la reacció es retroalimenta, és a dir, que la NLRP3 fa que es dipositi més proteïna beta-amiloide.

Conèixer com funciona per poder-ho aturar
En qualsevol cas, un cop s’activa, les proteïnes s’enganxen les unes a les altres, formant el nucli d’una estructura en forma de fil a què s’adhereixen més proteïnes. Aquest procés, de fet, comença tan bon punt hi ha una dotzena de molècules. A partir d’aquí es pot formar un filament virtualment infinit de NLRP3.
Gràcies a aquest estudi, s’ha pogut conèixer en quina direcció creixen aquestes estructures, observant-les amb un microscopi de crioelectrons. Seguir-ne el creixement ha permès entendre el procés i veure una part important de la reacció inflamatòria. Aquests nous descobriments permeten trobar una nova diana terapèutica amb anticossos o amb drogues, anant directament al punt per on està creixent el filament de proteïna. Així doncs, trobar una manera d’aturar aquest procés, i per tant la inflamació crònica, és una mica més a prop.