MonPlaneta
L’excés de pes augmenta el risc de patir càncer d’endometri

Pesar més del que es considera sa augmenta substancialment el risc de patir càncer d’endometri, segons un estudi recent dut a terme al Regne Unit. La investigació, duta a terme per un equip d’investigadors de la Universitat de Bristol, és el més gran que s’ha fet mai per investigar la relació entre el greix corporal i aquest tipus de càncer.

Un gran estudi

Finançada per Cancer Reseach UK, hi han participat 120.000 dones de set països, i els resultats han estat publicats a la revista ‘BMC Medicine’. Les conclusions dels investigadors són molt clares. Per exemple, si una dona que medeix 165 centímetres està 12,7 quilos per sobre del seu pes sa, el risc de patir càncer d’endometri gairebé es duplica.

Des de Cancer Research UK afirmen que, a més del càncer d’endometri, mantenir el pes en uns nivells sans pot reduir el risc de patir fins a 13 càncers diferents, per bé que els gens i les hormones també són factors de risc que canvien de persona a persona.

Possibles explicacions

Pel que fa a les raons d’això, sembla que les cèl·lules de greix podrien enviar senyals a les altres cèl·lules perquè es dividissin més sovint, cosa que pot causar càncer, i alguns càncers de mama es relacionen amb l’estrògen, que les cèl·lules de greix també produeixen. En el cas del càncer d’endometri, l’estudi ha observat els efectes del sobrepes al llarg de la vida i ha descobert que dues hormones, la insulina i la testosterona, que correlacionen en tots dos casos.

Els investigadors esperen que, en el futur, es puguin desenvolupar fàrmacs per regular els nivells d’aquestes hormones, especialment en persones amb historials familiars de càncer d’endometri, per tal de reduir el risc de desenvolupar-lo. L’estudi, a més, és una primera passa per veure com es pot fer servir l’anàlisi genètica per descobrir per què l’obesitat causa càncer i com es podria evitar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa