MonPlaneta
Descobreixen un circuit del cervell relacionat alhora amb l’obesitat i la depressió
  • CA

Si bé fa temps que se sap que l’obesitat té relació amb transtorns mentals com ara la depressió i l’ansietat, un nou estudi ha aportat una dada desconeguda fins ara: el descobriment d’un circuit neural que media en el control recíproc de l’alimentació i l’estat de salut mental, si més no en ratolins, que podria ser el principi de noves teràpies en humans per a casos semblants.

Publicat a la revista ‘Molecular Psychiatry’ i elaborat per experts de la Facultat de Medicina de Baylor, a Houston (Texas, Estats Units), el treball destaca com, de la mateixa manera que els pacients humans, els ratolins que consumeixen una dieta alta en greixos no només es tornen grassos sinó que els seus nivells d’ansietat i depressió augmenten, una relació controlada per un circuit cerebral defectuós.

Quan els científics van corregir les errades en aquest circuit, ja fos genèticament o amb medicaments, els ratolins es van tornar menys ansiosos i depressius i, més tard, van perdre el pes que els sobrava. Un dels detalls curiosos és que la pèrdua de pes no tenia tant a veure amb la disminució de la gana sinó en un canvi en la dieta. Si abans del tractament els ratolins preferien una dieta alta en greix, com és natural, després van reduir els greixos, substituïnt-los per proteïnes i hidrats de carboni.

Així, per primera vegada, no només es demostra l’existència i funcionament d’aquest mecanisme regulatori que relaciona l’obesitat i els transtorns mentals sinó que, a més, fa que sigui possible tractar-lo. En un comunicat a la web de Baylor, un dels autors de l’estudi, el doctor Qi Wu, afirma que “els informes indiquen que el 43% dels adults amb depressió són obesos i que els adults amb transtorns mentals tenen més probabilitats de desenvolupar obesitat”. “Hi ha factors”, continua, com la “desregulació hormonal, defectes genètics o inflamacions” que podrien ser responsables d’aquesta relació.

Ara, gràcies a aquest estudi, se sap que hi ha dos grups de cèl·lules del cervell, les neurones dBNST i AgRP, que són a zones separades però que formen una connexió entre elles que, en els ratolins obesos i deprimits, no funciona correctament. Així és com, reparant aquest circuit, es va observar com els ratolins deixaven d’estar grassos i deprimits alhora perquè el reajustament d’aquesta connexió canviava les seves preferències d’alimentació.

Aquesta investigació conclou que la combinació de dos medicaments ja existents, en proves en ratolins al laboratori, aconsegueix restaurar el funcionament d’aquest circuit neural, reduint enormement tant l’ansietat com la depressió i, a més, resultant en la pèrdua de pes. Uns resultats, explica Qui Wu al comunicat, que els animen a continuar investigant en aquesta línia per, qui sap, trobar una combinació de medicaments que resulti efectiva en el tractament de transtorns psiquiàtrico-metabòlics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa