Un nou informe de la Federació Mundial d’Obesitat adverteix que, si no es comencen a prendre mesures de manera immediata, el 2035 la meitat de la població del món tindrà sobrepès, com ja passa avui a la Unió Europea. Així, segons les prediccions, d’aquí 22 anys hi haurà més de 4.000 milions de persones afectades per aquest problema, un salt que serà especialment important als països amb rendes mitjanes i baixes de l’Àfrica i l’Àsia.
Un altre dels grans problemes, com es va avisant des de fa forces anys, són les ràtios de sobrepès i obesitat entre els infants i els adolescents. Aquest nou document torna a posar-hi el focus i pronostica que, si tot continua al mateix ritme que ara, es duplicaran entre 2020 i 2035, tant en nois com en noies.

El preu de l’obesitat serà pagat per les generacions més joves
La presidenta de la Federació Mundial d’Obesitat, Louise Baur, considera que aquesta tendència és “especialment preocupant”. Segons l’informe, a més, el cost de l’obesitat al món el 2035 serà de 3,8 bilions d’euros anuals (3.800.000.000.000). Davant d’això, Baur ha demanat als governs i els legisladors del món que “facin tot el que puguin per evitar passar els costos socials, econòmics i de salut a la generació més jove”, posant remei als “sistemes i els factors que són a l’arrel” de l’augment de l’obesitat.
Els països més pobres, els més amenaçats
Les raons d’aquest augment del sobrepès i l’obesitat són les tendències actuals en la dieta, amb cada cop més ultraprocessats, però també l’augment del sedentarisme i, en el cas dels països més pobres, menys polítiques de control dels aliments i de la manera com es publicita, a més de sistemes sanitaris molt més febles i una educació en la salut molt més pobra.
Tot plegat, a més, també farà que aquests països siguin menys capaços de respondre al gran repte sanitari que durà l’obesitat. Segons l’informe, el 2035 l’impacte de l’obesitat serà d’un 3% del Producte Interior Brut global.