MonPlaneta
Uns medicaments aprovats pel VIH poden combatre tumors cerebrals
  • CA

Uns fàrmacs que ja han estat aprovats contra el VIH podrien ser una nova esperança per als pacients de la forma més comuna de tumor cerebral primari. En un estudi publicat a la revista ‘Cancer Research’, un equip d’investigadors de la Universitat de Plymouth (Anglaterra) explica com uns retrovirals podrien ajudar les persones que tenen meningiomes i neurinoma de l’acústic, dos tipus de tumors per a què hi ha molt poques opcions terapèutiques i que acostumen a tornar fins i tot després de la radioteràpia i la cirurgia.

El meningioma és el tipus més habitual de tumor cerebral primari, i es pot convertir en cancerós amb el temps. Es desenvolupa a les cèl·lules de les meninges, que protegeien el cervell i la medul·la espinal. Pel que fa al neurinoma de l’acústic, tampoc no és inicialment cancerígen. Els investigadors de Plymouth ja havien demostrat que un gen supressor de tumors, anomenat Merlin, controla la divisió cel·lular i els errors de reparació de l’ADN però, quan no funciona bé, pot dur a l’aparició de càncers.

Meningioma | Wikimedia Commons
Meningioma | Wikimedia Commons

Per a aquest nou estudi, els científics van mirar d’esbrinar el paper d’algunes seccions del nostre ADN en el desenvolupament de tumors. anomenats “retrovirus endògens HERV-K”, son restes d’antigues infeccions que van afectar els nostres avantpassats primats però que han acabat sent parts estables del nostre codi genètic. Aquestes proteïnes són presents en nivells molt alts als meningiomes i els neuromes acústics, i l’estudi ha identificat maneres com podrien estimular el creixement de tumors. Així, els medicaments que les ataquen aconsegueixen reduir aquests processos.

D’entre ells, hi ha tres inhibidors de la proteasa, el ritonavir, l’atazanavir i el lopinavir, que ja han estat emprats per tractar el VIH a diversos països i que, per tant, podrien ser aprovats molt més ràpidament per a l’ús en aquests tumors. En el cas de la Unió Europea, el ritonavir és l’únic que es fa servir en aquests moments. Una opció prometedora per a pacients que, com és de suposar, tenen el temps en contra.

Més notícies
La Facultat de Biociències de la UAB
Centres catalans obren camí per tractar un càncer cerebral incurable
Han trobat una proteïna del cotó que accelera la mort de les cèl·lules tumorals
Cèl·lules tumorals | Wikimedia Commons
Un nou descobriment pot ajudar a tractar el tumor cerebral més mortal
La supervivència mitjana actual és d'entre 12 i 18 mesos després del diagnòstic
Fer exercici evita el dany neuronal de la quimioteràpia i la radioteràpia en càncers de pulmó
Els pacients que fan activitats esportives també milloren la memòria i l'aprenentatge

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa