MonPlaneta
Un gen de micos i ratolins pot ajudar a eliminar el VIH i l’Ebola
  • CA

Un equip de científics nord-americans ha anunciat, en un article a la revista ‘Cell’, el descobriment d’una mutació genètica dels micos i els ratolins que interfereix en les infeccions per virus com el VIH o el de l’Ebola, una troballa que, segons afirmen podria ajudar a desenvolupar teràpies per curar no només aquestes dues malalties sinó moltes més. El gen, anomenat retroCHMP3, codifica una proteïna alterada que impedeix que els virus surtin de les cèl·lules infectades i s’introdueixin en altres.

Aquest descobriment mèdic inesperat pot tenir una importància cabdal. Si els micos, els ratolins i altres animals tenen aquest gen mutat, una còpia duplicada d’un altre gen anomenat CHMP3, els humans només tenim l’original i, per tant, els virus tenen via lliure al nostre organisme. Així doncs, el retroCHMP3 podria funcionar com un antiviral i, de fet, les proves al laboratori van mostrar com un gen CHMP3 humà alterat donava la mateixa protecció contra el VIH, l’Ebola i altres virus que la versió que en tenen alguns animals.

Virus de l'Ebola | CDC
Virus de l’Ebola | CDC

El problema és que, de moment, el gen alterat creat també causava disfuncions greus en el funcionament cel·lular i les acabava matant. Així doncs, van optar per un altre camí: forçar, amb edició genètica, la producció del retroCHMP3 de la mona esquirol en humans. En introduir el VIH, el virus va començar a tenir dificultats per sortir de les cèl·lules infectades, aturant la seva propagació i sense causar cap problema en les cèl·lules sanes. Així doncs, podria ser que haguessin trobat el punt feble d’alguns dels virus més perillosos del món. Tot i que veure una aplicació a gran escala d’aquest descobriment encara podria ser força lluny, no per això deixa de ser un motiu de celebració, ja que obra la porta al desenvolupament de teràpies que, en el futur, podran ajudar milions de persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa