MonPlaneta
Troben com compensar els efectes perjudicials de passar massa hores assegut
  • CA

Un grup d’investigadors mèdics de la Universitat de Colúmbia, als Estats Units, ha publicat un article a ‘Medicine & Science in Sports & Exercise’ on expliquen com han trobat una manera de compensar els efectes perjudicials de passar massa hores asseguts. Segons el que han pogut esbrinar, caminar cinc minuts cada mitja hora en períodes en què estem asseguts molta estona seguida pot tenir efectes molt positius en la nostra salut.

Un problema de salut conegut

Fa temps que els metges van acumulant proves que passar massa hores asseguts, un fet habitual en la vida de milions de persones arreu del món, és dolent fins i tot per a les persones que fan exercici regularment. És per això que els professionals recomanen seure el mínim de temps possible i moure’ns tant com puguem. Cada quan ens hem d’aixecar, però? I durant quanta estona? Aquestes són, precisament, les preguntes que ha volgut respondre aquest estudi.

Fins ara hi havia hagut molt pocs treballs que haguessin aprofundit en quines són les possibles solucions a aquest problema i, en el cas dels treballadors de les oficines, quin és el mínim d’activitat necessari per compensar els perjudicis en la salut de passar tota una jornada laboral assegut. Pel que sembla, amb cinc minuts de caminar cada mitja hora, durant els períodes que passem molta estona asseguts, n’hi ha prou per compensar alguns dels efectes més perillosos.

Caminar una mica cada mitja hora de feina pot evitar alguns dels molts problemes de salut derivats de l'activitat laboral
Caminar una mica cada mitja hora de feina pot evitar alguns dels molts problemes de salut derivats de l’activitat laboral

Un experiment amb resultats clars

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors van provar cinc tipus diferents de pauses d’estar asseguts: caminar un minut cada 30, un minut cada 60, cinc minuts cada 30, 5 minuts cada 60, i no fer res. Els 11 participants van seure en una cadira ergonòmica durant 8 hores, aixecant-se només per anar al lavabo o per caminar el que estava establert. Durant l’experiment, se’ls va anar controlant la pressió i els nivells de sucre en sang.

Els resultats apunten que la quantitat òptima de moviment són cinc minuts caminant cada 30 hores de seure. Segons es va observar, els nivells de pressió i de glucosa de la sang es redueixen considerablement i tenen un efecte molt significatiu en la resposta del cos als àpats, reduïnt els pics de sucre en un 58% respecte les persones que estan assegudes tot el dia.

Tenir plantes a casa o a l'oficina pot ajudar molt a netejar-ne l'aire, segons un estudi | Unsplash
Deixar la cadira de tant en tant ens pot donar beneficis molt importants o, de fet, evitar problemes que poden ser greus | Unsplash

En comparació, caminar un minut cada 30 va donar beneficis modestos mentre que totes les altres opcions no en van aportar cap, si més no pel que fa al sucre en sang. En la pressió, en canvi, qualsevol pausa per caminar va suposar una millora molt significativa de manera que, si més no en aquest aspecte, caminar una mica és millor que no fer-ho gens.

Altres beneficis

A més, però, els investigadors també van seguir l’humor, el cansament i el rendiment cognitiu dels participants. Excepte els qui caminaven només un minut cada hora i els qui no caminaven, la resta es van anar sentit menys cansats i de més bon humor a mesura que passaven els dies. Pel que fa el rendiment cognitiu, però, cap dels ‘règims’ va suposar cap canvi.

Els científics estan continuant la recerca en aquest sentit i, ara, estan provant 25 tipus diferents de ‘règims’ de caminar i en grups de persones diferents tant per edat com per historial de problemes de diabetis o d’hipertensió. El que sembla clar, però, és que per tenir una bona salut cal moure’s regularment fins i tot quan s’és a la feina, no només tenir una rutina diària d’exercicis. Tot i que això pugui semblar poc pràctic, es poden mirar de repartir aquestes estones de caminar per reduir el risc de patir problemes de cor o altres malalties cròniques.

Més notícies
Espermatozous
La URV lidera un estudi sobre estil de vida, factors ambientals i infertilitat masculina
Es busquen 600 voluntaris homes d'entre 18 i 40 anys
Mirar la televisió massa estona pot incrementar el risc de demència | Pixnio
Mirar massa la TV a partir dels 60 anys augmenta el risc de demència
Llegir o fer servir l'ordinador, en canvi, sembla que el redueix
El 70% de les persones amb dolor crònic han empitjorat durant la pandèmia
Factors com la inseguretat laboral, la preocupació pel futur i la por de contagiar-se poden influir-hi negativament, segons un estudi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa