MonPlaneta
Un petit exercici pot ajudar a no marejar-te quan t’aixeques
  • CA

Marejar-te quan t’aixeques d’una cadira o del sofà, per exemple, és un problema anomenat hipertensió ortostàtica que no suposa cap risc ni és indicatiu de cap problema de salut subjacant. Tot i això, un estudi ha trobat un petit exercici amb les cames que pot eliminar aquest petit mareig o sensació de malestar.

En un article a la revista ‘Heart Rhythm’, un equip s’investigadors de la Universitat de Calgary, als Estats Units, explica que la solució en realitat és molt simple. L’hipotensió ortostàtica és un problema amb símptomes momentanis, que normalment no duren mai més d’un minut, però el petit mareig pot tenir conseqüències inesperades, com ara caure i fer-se mal o afectar la qualitat de vida i la feina de qui la pateix. Que duri tan poc, però, feia pensar que no podia ser difícil d’evitar.

Els investigadors van demanar a un petit grup de dones joves que patien aquests símptomes que fessin dos moviments molt senzills amb les cames, un abans d’aixecar-se i un després, per veure si la caiguda en la pressió sanguínia que provoca el mareig, causada pel moviment dels músculs de les cames, es reduïa. La prova va tenir èxit, reduint tant la pressió com el mareig.

Després, van voler comprovar si moure les cuixes amunt i avall unes quantes vegades abans de posar-se dret també redueix els símptomes, els investigadors van reunir 22 voluntaris. Se’ls va demanar que seiessin i després que s’aixequessin, mentre se’ls controlava tant el ritme cardíac com la pressió sanguínia. Després, els voluntaris es van dividir en dos grups: el primer va aixecar els genolls durant uns 35-40 segons abans d’alçar-se i el segon va creuar les cames i les va tensar després d’aixecar-se. A continuació, es van invertir les tasques.

Tots dos mètodes van funcionar, reduint la caiguda de la pressió sanguínia, tot i que és probable que qualsevol persona preocupada per aquests mareigs prefereixi fer els exercicis indicats per abans d’aixecar-se com a prevenció. Tot i els resultats obtinguts, com que el grup d’estudi era molt petit, els investigadors volen fer un nou experiment amb un grup més gran i que tingui una representació demogràfica més completa.

Més notícies
Exercicis bàsics corporals
L’exercici augmenta la producció de cannabinoides naturals del cos
Redueix inflamacions, el dolor i pot ajudar a tractar l'artritis, el càncer i fins i tot malalties del cor
Exercicis bàsics corporals | Photo by Jonathan Borba on Unsplash
Demostren que l’exercici físic alleuja l’ansietat
Tant el moderat com l'intens tenen efectes positius fins i tot en persones que pateixen d'ansietat crònica
Manillar d'una bicicleta
L’activitat física al matí podria tenir més beneficis contra el càncer, segons un estudi
La investigació d'ISGlobal va analitzar el risc de càncer de mama i pròstata en gairebé 3.000 persones a l'estat
Pxhere
Dormir malament pot multiplicar per tres el risc de patir del cor
Un estudi dut a terme als Estats Units associa els trastorns del son amb el benestar cardiovascular

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa