MonPlaneta
Una teràpia hormonal pot prevenir l’Alzheimer en dones amb risc de patir-ne
  • CA

La teràpia hormona substitutiva (THS) pot ser molt útil a l’hora de prevenir el desenvolupament de l’Alzheimer en dones que tenen un risc alt de patir-ne. Segons un estudi de la Universitat d’East Anglia (Anglaterra) publicat a la revista ‘Alzheimer’s Research & Therapy’, aquest tractament té efectes molt positius en dones portadores del gen APOE4, el factor de risc més important d’entre tots els que s’associen a la malaltia.

Una malaltia que afecta molt més les dones

Gairebé dos terços dels pacients d’Alzheimer que hi ha al món són dones i, segons les dades del Regne Unit, un 25% de les dones són portadores del gen APOE4. Així, a més del factor de l’esperança de vida, el gen també és un factor molt important en la prevalença més alta de la malaltia en les dones, i els efectes de la menopausa també es creu que hi tenen alguna relació.

El paper dels gens i les hormones

Així doncs, els investigadors van mirar de veure si la THS podia ajudar a prevenir el deteriorament cognitiu en persones portadores d’aquest gen, i van analitzar les dades de gairebé 1.200 dones participants en la Iniciativa Europea de Prevenció de la Demència d’Alzheimer. Un projecte on van participar 10 països i que va seguir els cervells dels participants de quan estaven sans, a en alguns casos, el diagnòstic de demència.

La teràpia hormonal substitutiva pot tenir un impacte important en la prevenció de l'Alzheimer | Nick Youngson (CC BY-SA 3.0)
La teràpia hormonal substitutiva pot tenir un impacte important en la prevenció de l’Alzheimer | Nick Youngson (CC BY-SA 3.0)

Una nova via per estudiar tractaments preventius

Els resultats de l’estudi mostren que la THS s’associa a una millor memòria i a un volum cerebral més elevat en dones amb el gen APOE4, una associació que es fa encara més clara quan el tractament comença aviat, durant la transició a la menopausa coneguda com a perimenopausa. Així, tot i que la relació amb les demències en general no és tan clara, sembla que la teràpia té un potencial molt important en la prevenció de l’Alzheimer. Un descobriment molt important perquè les opcions pel que fa aquesta malaltia han estat i són molt limitades.

Ara, els investigadors volen fer assaigs clínics per confirmar que començar la THS aviat té efectes positius en la salut del cervell i en les capacitats cognitives. A més, també es podrà mirar d’establir quins són els tipus de THS que aporten més beneficis.

Més notícies
Un nou estudi ha detectat la que sembla que és la causa real de la malaltia d'Alzheimer | University of California - San Francisco
Descobreixen una possible causa de l’Alzheimer
La troballa arriba poc després que es denunciés com a falsa la teoria de les plaques de proteïna beta-amiloide
Una investigació ha revelat la possible existència d'un frau enorme en la investigació de l'Alzheimer | NIH
Un frau científic pot invalidar 16 anys d’investigació de l’Alzheimer
Un error intencionat en un estudi de l'any 2006 pot haver costat milions de vides i d'euros
El líquid cefalorraquidi protegeix tant la medul·la espinal com el cervell | Universitat Northwestern
El sistema immunològic pot tenir un paper important en l’Alzheimer
Un nou estudi analitza les defenses del líquid cefalorraquidi i com fallen en casos de deteriorament cognitiu
L'Alzheimer és un problema de salut global cada cop més estès | Piqsels
Troben 75 factors de risc genètic de patir Alzheimer
El descobriment, amb participació catalana, obre noves vies pel seu diagnòstic i tractament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa