MonPlaneta
‘Reprogramen’ l’ADN d’uns ratolins per rejovenir-los i allargar-los la vida
  • CA

La companyia biotecnològica nord-americana Rejuvenate Bio afirma que ha aconseguit ‘reprogramar’ l’ADN d’uns ratolins per rejovenir-los i allargar-los la vida fent servir només una injecció. En un article prepublicat a ‘bioRxiv’ i que no ha estat revisat, els investigadors d’aquesta empresa de San Diego expliquen com han fet una passa més en aquesta tecnologia, que fins ara només havia funcionat en cèl·lules al laboratori, i han provat els seus efectes en animals vius.

Un somni molt antic

Allargar la vida de les persones és un dels somnis més antics de la humanitat i, per bé que la medicina ha fet que visquem molts més anys i amb molta més qualitat que no pas abans, la investigació continua. En aquest cas, Rejuvenate ha fet servir la teràpia genètica per afegir tres gens reprogramadors a uns ratolins que tenien una edat equivalent a 77 anys humans.

Ratolí en un laboratori
Els ratolins tractats han viscut força més que els del grup de control

Després d’això, els ratolins van viure 18 setmanes més en comparació a les 9 del grup de control, és a dir, la vida que els quedava es va duplicar i, en global, van viure un 7% més de temps. Un augment modest però que per a l’empresa demostra que és possible revertir l’envelliment en animals i, per tant, que es podria aconseguir el mateix en humans.

Una investigació que capta inversions milionàries

No obstant això, els efectes que tindria una teràpia com aquesta en persones són molt poc coneguts i els riscos podrien ser enormes. Així, per exemple, la reprogramació és un procés que pot causar càncer, un efecte que s’ha observat més d’un cop en ratolins. I no obstant això, hi ha diverses companyies al món que han aconseguit milers de milions d’euros en inversions per continuar treballant en el que podríem considerar el més semblant que hi ha hagut mai a l’elixir de l’eterna joventut.

El fàrmac 'silencia' un gen que, en algunes persones, és el causant de la malaltia | CDC
La teràpia consisteix a reprogramar les cèl·lules perquè tornin a comportar-se com un tipus de cèl·lules embrionàries | CDC

La reprogramació consisteix a exposar les cèl·lules a un grup de tres o quatre proteïnes que, normalment, només són actius en embrions que es troben en les seves primeres etapes. Aquest tractament pot aconseguir que les cèl·lules, per velles que siguin, es tornin a convertir en cèl·lules mare molt actives, en un descobriment que, de fet, va fer guanyar un Premi Nobel al biòleg japonès Shinya Yamanaka l’any 2012.

Un camí llarg

Aquella troballa va disparar les investigacions en aquest sentit. Primer es va provar la tècnica en ratolins que patien envelliment prematur, aconseguint que alguns d’ells visquessin més temps. El pas següent era provar el mateix en ratolins sans, però han passat anys abans aquest experiment no tingués èxit. Diversos equips ho havien provat però, fins ara, cap no ho havia aconseguit. No va ser fins l’any passat que uns investigadors van produir els anomenats ‘factors de Yamanaka’ en els seus cossos, en un primer pas cap a una teràpia de rejoveniment efectiva.

Els investigadors han aconseguit clonar ratolins fent servir cèl·lules liofilitzades de la pell de la cua | Universitat de Yamanashi
Els resultats en ratolins de laboratori sembla que han estat positius | Universitat de Yamanashi

Els resultats han estat molt positius

Ara, Rejuvenate ha dissenyat un tractament que fa servir virus per enviar els gens directament a les cèl·lules, una forma d’administració molt semblant a la que es podria fer servir, algun dia, en persones. A més d’allargar-los la vida, els resultats presentats indiquen que la qualitat de vida dels ratolins tractats també va ser millor, ja que els seus indicadors generals de salut van obtenir puntuacions més altes que el grup de control.

Per bé que no és el primer cop que s’aconsegueix allargar la vida de ratolins, fins ara s’havia aconseguit amb alguns fàrmacs. No obstant, aquests calia administrar-los contínuament per tal d’obtenir-ne els efectes mentre que, en el cas de la reprogramació, només cal dur a terme el procediment un sol cop.

Piqsels
Els investigadors volen poder aplicar aquesta mateixa teràpia en humans per rejovenir-los i allargar-los la vida | Piqsels

La recerca continua

En vista dels resultats, Rejuvenate continua treballant per desenvolupar teràpies genètiques per a gossos i també per a humans, inclosa una per tractar la insuficiència cardíaca. És el mateix que fan altres empreses que busquen resultats semblants en el tractament de la ceguesa, revertir l’al·lopècia o, fins i tot, eliminar les arrugues.

El seu objectiu, però continua sent rejovenir humans. El camí fins aquí pot ser molt llarg, però, ja que primer cal saber exactament quins canvis van patir els ratolins participants en aquest experiment i repetir-lo per conèixer millor com funciona el tractament.

Més notícies
Investigadors de l'IRB han participat en aquest estudi internacional sobre el rejoveniment cel·lular
Investigadors de Barcelona rejoveneixen òrgans amb reprogramació cel·lular
Els experiments en ratolins mostren canvis importants al pàncrees, la melsa, el fetge i la sang
Cadena d'ADN | Wikimedia Commons
Una part ignorada de l’ADN pot tenir la clau que ens fa humans
L'anomenat "ADN escombraria" té un paper clau en la formació del nostre cervell, un descobriment sorprenent
George el Solitari, una tortuga de les Galàpagos, va viure fins a més de cent anys, i es creu que la seva subespècie podia superar els 200
Les tortugues poden alentir o fins i tot aturar el seu envelliment
Aquest descobriment demostra que la senescència no és inevitable per a tots els organismes
Artemisia scoparia | Wikimedia Commons
Un extracte vegetal allarga un 40% la vida d’uns cucs
Els investigadors creuen que els resultats es podrien replicar en humans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa