MonPlaneta
Un extracte vegetal allarga un 40% la vida d’uns cucs
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat Estatal de Louisiana, als Estats Units, ha fet públic un estudi que relaciona un extracte natural d’una planta amb una millora de la salut metabòlica i un augment d’un 40% en la seva esperança de vida. Tot i que els experiments s’han fet en els cucs C. elegans, un tipus de nematodes, els investigadors creuen que els resultats es podrien replicar en humans, ja que la seva base són estudis anteriors fets en ratolins.

Si les propietats d’aquest extracte s’han provat en cucs, de fet, és perquè tenen una esperança de vida d’unes tres setmanes i, per tant, els resultats s’obtindrien ràpidament. Els investigadors volen conèixer els efectes de l’Artemisia scoparia, una planta nativa de l’Àsia. Es va alimentar els cucs, en dosis diferents, amb un extracte obtingut de les fulles de la planta. La salut metabòlica dels cucs que van rebre les dosis més altes va millorar de manera gairebé immediata, vivint fins a un 40% més que els cucs del grup de control tot i fer-se més grassos i una mica més lents. A més, encara van descobrir una alra cosa: l’Artemisia scoparia fa que els cucs converteixin els greixos “dolents” en greixos “bons”.

Exemplar de nematode | Departament d'Agricultura dels Estats Units
Exemplar de nematode | Departament d’Agricultura dels Estats Units

Tot plegat sembla que segueix en la línia d’estudis anteriors fets pel mateix equip, que miraven d’establir la relació entre la dieta i l’envelliment cel·lular. Segons aquest darrer treball, l’Artemisia scoparia activa alguns processos del cos que milloren la longevitat i activen alguns gens implicats en la regulació de l’esperança de vida.

Aquest experiment, publicat a la revista ‘Journals of Gerontology: Series A’, ha demostrat que un extracte natural pot influenciar aquests processos d’una manera semblant a com ho faria una mutaciò genètica. Els investigadors creuen que l’estudi permet prendre un punt de vista diferent sobre l’envelliment. Sabem que és un factor de risc importantíssim pels càncers i malalties cardiovasculars, per exemple, però si tractem l’envelliment en sí mateix com una malaltia que es pot tractar, es poden prevenir l’aparició de moltes altres dolències.

Maxpixel
Maxpixel

En conclusió, sembla que l’Artemisia scoparia podria tenir efectes importants en l’envelliment i en la longevitat, i mostra de manera força clara la relació que hi ha entre la salut metabòlica, la regulació dels greixos del cos i l’esperança de vida. També destaca com, en aquest cas, que els cucs estiguin “grassos” és un indicador de bona salut i d’una longevitat superior, al contrari del que s’acostumaria a pensar.

Així doncs, l’Artemisia scoparia podria esdevenir, amb el temps, un suplement alimentari important. A dia d’avui, és clar, cap institució sanitària recomana prendre’n com a suplement ni se saben quines són les dosis més efectives ni les més segures. De totes les plantes que van provar els científics en aquest estudi, l’Artemisia scoparia és l’única que va donar aquests resultats, per bé que l’Artemisia absinthium, un dels ingredients de l’absenta i membre de la mateixa família, no va ser provada perquè és lleugerament verinosa.

Més notícies
Dos limfòcits T atacant una cèl·lula tumoral | NIH
Identifiquen un factor clau en la resposta immunològica davant dels virus
Una proteïna juga un paper importantíssim en com reaccionen uns cucs davant les infeccions, i això podria tenir implicacions en els humans
Piqsels
Una sola proteïna, clau per allargar molt els anys gaudits amb salut
Podria ser modificada genèticament per mantenir l'esperança de vida però augmentar-ne la qualitat
Identifiquen els mecanismes cel·lulars que podrien fer-nos viure fins a 500 anys
Els darrers descobriments podrien millorar moltíssim les teràpies contra l'envelliment i multiplicar per cinc la durada de les nostres vides
Un peix de la família dels sebàstids | Wikimedia Commons
Troben la clau genètica que fa que alguns peixos visquin segles
L'anàlisi de gairebé un centenar d'espècies permet identificar 137 gens relacionats amb la longevitat
Les espècies que habiten aigües profundes poden viure centenars o milers d’anys
Aquest descobriment indica que és molt important protegir els fons marins més profunds, amb menys capacitat de recuperar-se dels impactes ambientals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa