MonPlaneta
Relacionen un edulcorant molt utilitzat amb l’ansietat
  • CA

L’aspartam, un edulcorant utilitzat àmpliament en molts aliments com a substitut del sucre, ha estat relacionat amb l’ansietat en un estudi publicat a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Science’. Segons afirmen els seus autors, investigadors de la Universitat Estatal de Florida, als Estats Units, els experiments en ratolins apunten que el consum d’aquest edulcorant influeix en els comportaments relacionats amb aquest trastorn mental.

Un edulcorant molt emprat i que afecta el sistema nerviós central

També conegut com a E951, l’aspartam va començar a ser utilitzat entre els anys setanta i vuitanta en milers de productes alimentaris diferents. Quan es consumeix, es converteix en àcid aspàrtic, fenilalanina i metanol, tres substàncies que poden tenir efectes importants en el sistema nerviós central.

Ratolí en un laboratori | UB
Ratolí en un laboratori | UB

Efectes que poden passar de pares a fills

A més, però, els resultats d’aquest estudi mostren com d’importants són els factors ambientals, no només a dia d’avui sinó des de fa molt de temps. De fet, aquest estudi va sorgir en part d’un treball previ sobre els efectes transgeneracionals de la nicotina en els ratolins, que causen canvis epigenètics en els espermatozous i que poden canviar com el cos ‘llegeix’ les instruccions genètiques. Podria ser, doncs, que l’aspartam hagués tingut, i continués tenint a dia d’avui, efectes semblants.

Resultats clars

L’experiment va consistir a donar als ratolins aigua amb una quantitat d’aspartam equivalent a la que ingeriria una persona que begués entre i 8 llaunes de refrescos ‘light’ al dia. Els efectes van sorprendre fins i tot els científics que no esperaven notar comportaments relacionats tan clarament amb l’ansietat i que, en ser tractat amb diazepam, un ansiolític, van desaparèixer.

Després d’això, els investigadors volen continuar fent recerca sobre quins mecanismes moleculars influencien la transmissió de l’efecte de l’aspartam de generació en generació i, també, quina influència té en el funcionament de la memòria.

Més notícies
Menjar fruita habitualment millora el nostre benestar mental i redueix el risc de depressió, segons un nou estudi | Pixabay
Menjar fruita pot ajudar la salut mental
Un estudi apunta que els qui en consumeixen habitualment presenten menys símptomes depressius
Exercicis bàsics corporals | Photo by Jonathan Borba on Unsplash
Demostren que l’exercici físic alleuja l’ansietat
Tant el moderat com l'intens tenen efectes positius fins i tot en persones que pateixen d'ansietat crònica
La tecnologia CRISPR-Cas9, coneguda com a 'tisores moleculars', pot revertir els canvis produïts per l'alcohol en l'expressió d'alguns gens | NIH
Un ‘reset’ cerebral pot curar l’ansietat i l’alcoholisme, segons un estudi
L'edició genètica podria restaurar la química del cervell al seu estat normal
Troben senyals d’ansietat al cervell fins i tot en entorns segurs
Un equip d'investigadors mira d'entendre l'impacte d'aquest trastorn al cervell

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa