MonPlaneta
Menjar fruita pot ajudar la salut mental
  • CA

Les persones que mengen fruita habitualment tenen una salut mental més robusta i és menys probable que presentin símptomes depressius. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors de la Universitat Aston (Anglaterra), en un estudi presentat a la revista ‘British Journal of Nutrition’ i que apunta que la freqüència amb què mengem fruita més més important per a la salut mental que la quantitat total consumida cada setmana. Menjar aliments baixos en nutrients, en canvi, com ara les patates xips, es relaciona amb nivells més alts d’ansietat.

Associacions clares entre dieta i salut mental

El treball va enquestar 428 adults del Regne Unit, mirant de trobar relacions entre el seu consum de fruita, verdures i aliments per ‘pica’ tant dolços com salats amb la seva salut mental. Després de tenir en compte factors demogràfics i d’estil de vida com l’edat, la salut i l’exercici, es va arribar a la conclusió que tant la fruita, rica en nutrients, com els aliments per ‘picar’ tenen relació amb la salut mental. En el cas de les verdures, en canvi, no se’n va trobar cap.

Aliments típics de la dieta mediterrània | Wikimedia Commons
La dieta pot tenir efectes importants en la salut mental | Wikimedia Commons

Segons les respostes de les enquestes, com més sovint es menja fruita, menys puntuació per depressió i més per benestar mental, independentment de la quantitat total de fruita ingerida. En canvi, els qui ‘piquen’ més sovint tenen més probabilitats de patir ‘lapsus’ mentals i tenen un benestar mental més baix, a més de puntuacions més altes en depressió i també en ansietat i estrès. Com a ‘lapsus’ s’entén, per exemple, oblidar on hem deixat un objecte, per què hem entrat a una habitació o no recordar el nom d’algú quan ‘el tenim a la punta de la llengua’.

Menjar fruita de manera habitual pot tenir efectes positius en el nostre benestar mental

Un camp poc estudiat però amb grans possibilitats

La relació entre la dieta i el benestar i la salut mentals és un camp molt poc estudiat i de què se sap molt poc, però els resultats d’aquest estudi apunten a algunes relacions força clares, les raons concretes de les quals es desconeixen. Una possibilitat és que, tot i que tant les fruites com les verdures són riques en antioxidants, fibra i micronutrients essencials que milloren les funcions cerebrals, com que sovint es perden durant la cocció siguin les fruites, que es consumeixen crues de manera més habitual, les que aportin més beneficis en aquest sentit.

Així doncs, podria ser que una cosa tan senzilla com canviar què mengem quan ‘piquem’ ajudés a millorar la nostra salut mental. A més, menjar una mica de fruita més sovint és ben sabut que té molts altres efectes beneficiosos per a la salut en general.

Més notícies
Els polifenols són presents en molts aliments i ajuden a mantenir una bona salut | Wikimedia Commons
Una dieta rica en polifenols millora la salut de les persones grans
Indueix la producció d'un metabòlic antioxidant, neuroprotector i antiinflamatori
L'alimentació pot tenir una relació directa amb l'estat d'ànim depressiu, segons un nou estudi | Piqsels
Un estudi català confirma la relació entre la dieta i la depressió
Uns nivells massa alts de prolina a l'alimentació afecta l'estat anímic, obrint la porta a noves teràpies
Alguns vegetals ens aporten més nutrients cuits que no pas crus
9 vegetals que són més sans si es mengen cuits
Tot i la tendència a menjar-los crus, cuinar-los ens pot aportar grans beneficis
La nostra alimentació podria estar molt més influenciada pels gens del que ens imaginem
Quin menjar ens agrada té un component genètic que pot afectar-nos la salut
Com percebem els sabors és al nostre ADN i això influeix la dieta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa