Les persones que mengen fruita habitualment tenen una salut mental més robusta i és menys probable que presentin símptomes depressius. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors de la Universitat Aston (Anglaterra), en un estudi presentat a la revista ‘British Journal of Nutrition’ i que apunta que la freqüència amb què mengem fruita més més important per a la salut mental que la quantitat total consumida cada setmana. Menjar aliments baixos en nutrients, en canvi, com ara les patates xips, es relaciona amb nivells més alts d’ansietat.
Associacions clares entre dieta i salut mental
El treball va enquestar 428 adults del Regne Unit, mirant de trobar relacions entre el seu consum de fruita, verdures i aliments per ‘pica’ tant dolços com salats amb la seva salut mental. Després de tenir en compte factors demogràfics i d’estil de vida com l’edat, la salut i l’exercici, es va arribar a la conclusió que tant la fruita, rica en nutrients, com els aliments per ‘picar’ tenen relació amb la salut mental. En el cas de les verdures, en canvi, no se’n va trobar cap.
Segons les respostes de les enquestes, com més sovint es menja fruita, menys puntuació per depressió i més per benestar mental, independentment de la quantitat total de fruita ingerida. En canvi, els qui ‘piquen’ més sovint tenen més probabilitats de patir ‘lapsus’ mentals i tenen un benestar mental més baix, a més de puntuacions més altes en depressió i també en ansietat i estrès. Com a ‘lapsus’ s’entén, per exemple, oblidar on hem deixat un objecte, per què hem entrat a una habitació o no recordar el nom d’algú quan ‘el tenim a la punta de la llengua’.
Un camp poc estudiat però amb grans possibilitats
La relació entre la dieta i el benestar i la salut mentals és un camp molt poc estudiat i de què se sap molt poc, però els resultats d’aquest estudi apunten a algunes relacions força clares, les raons concretes de les quals es desconeixen. Una possibilitat és que, tot i que tant les fruites com les verdures són riques en antioxidants, fibra i micronutrients essencials que milloren les funcions cerebrals, com que sovint es perden durant la cocció siguin les fruites, que es consumeixen crues de manera més habitual, les que aportin més beneficis en aquest sentit.
Així doncs, podria ser que una cosa tan senzilla com canviar què mengem quan ‘piquem’ ajudés a millorar la nostra salut mental. A més, menjar una mica de fruita més sovint és ben sabut que té molts altres efectes beneficiosos per a la salut en general.