MonPlaneta
Relacionen els aliments ultraprocessats amb un risc més alt de demència
  • CA

Les persones que mengen més aliments ultraprocessats podrien tenir un risc més alt de patir demència que les que en mengen menys. Aquesta, si més no, és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors liderats per la Universitat Mèdica Tianjing (Xina) en un estudi publicat a la revista ‘Neurology’. Aquests resultats, però, no suposen una demostració que els menjars ultraprocessats siguin una causa directa de demència sinó que hi ha una associació entre el consum d’uns i el risc de patir l’altra.

Menjars que empitjoren la dieta

Els menjars ultraprocessats, com els refrescos amb gas, les patates fregides, la pastisseria industrial… tenen quantitats molt elevades de sucres afegits, greixos i sals, i molt poca proteïna i fibra. Estan fets perquè siguin ràpids de consumir i saborosos, però suposen una reducció important de la qualitat de la dieta de qui en consumeix. A més, també poden contenir additius o fins i tot molècules que dels envoltoris o que es produeixen quan s’escalfen i que, en altres estudis, s’ha vist que perjudicaven les funcions cognitives.

Una alimentació basada en aliments processats pot causar problemes de malnutrició importants | Pxhere
Una alimentació basada en aliments processats pot causar problemes de malnutrició importants i, a més, augmentar el risc de patir demència | Pxhere

En aquest cas, l’estudi no només ha associat el consum de menjars ultraprocessats amb un augment del risc de demència sinó, també, que substituïr-los per alternatives saludables podria reduir aquest risc. El treball s’ha fet amb les dades de més de 72.000 persones de l’UK Biobank, una base de dades britànica amb informació sobre la salut de mig milió de persones.

Una associació que sembla clara

En aquest cas, es va fer servir informació de persones que tenien 55 anys o més al principi de l’estudi i cap signe de demència i a qui es va seguir durant una mitjana de 10 anys. Al final, 518 d’aquestes persones havien estat diagnosticades amb algun tipus de demència. Durant l’estudi, els participants van completar diversos qüestionaris sobre els seus hàbits alimentaris, i es va poder saber quina dieta seguia.

Els participants es van dividir en quatre grups, de menys consum d’ultraprocessats a més. Al primer només un eren un 9%, en comparació al 28% del grup que en consumia més. De les 18.021 persones del primer grup, 105 van desenvolupar demència. De les 18.021 persones del segon, eren 150. Així doncs, ajustant-ho a l’edat, el gènere, la història familiar i altres factors de risc, els investigadors conclouen que un augment del 10% en el consum diari d’ultraprocessats incrementa en un 25% el risc de demència.

Més àpats al dia, menys massa corporal | Unsplush
El canvi d’ultraprocessats per altres aliments també s’ha associat a una disminució del risc de patir demència | Unsplush

Els petits canvis són poderosos

Els investigadors també van fer servir les dades per calcular què passaria si una persona substituís un 10% dels ultraprocessats que consumeix amb productes sense processar, concloent que el risc de demència baixaria un 19%. Així doncs, un petit canvi en la nostra alimentació podria tenir beneficis molt grans a llarg termini sense que això suposi fer grans esforços.

Els responsables de l’estudi, però, creuen que cal continuar investigant per confirmar i comprendre els resultats. La fixació en el processament dels aliments i la manera com es classifiquen continua sent un repte, especialment, per exemple, amb l’aparició de les hamburgueses vegetals, que es consideren sanes però alhora són ultraprocessades. Caldrà, doncs, continuar treballant.

Més notícies
Corregir els problemes de visió podria endarrerir el desenvolupament de demències i el deteriorament cognitiu | Pxhere
Els problemes de visió augmenten el risc de demència durant la vellesa
Un estudi revela que posar-se ulleres o operar-se de cataractes pot prevenir problemes cognitius
Test
Creen un autotest per detectar els primers senyals de demència
Pot distingir els oblits ocasionals dels inicis de problemes més greus
Reduir els factors de risc de demència té efectes positius durant tota la vida | Pixnio
L’estil de vida influeix més que l’edat en l’envelliment cognitiu
Modificar alguns hàbits ens pot ajudar a envellir amb molta millor qualitat de vida
Grans de cafè / Pixabay
El cafè i el te podrien disminuir la probabilitat de patir ictus i demència
Els riscos més baixos serien entre la quarta i la sisena tassa, segons un estudi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa