MonPlaneta
El cafè i el te podrien disminuir la probabilitat de patir ictus i demència
  • CA

Prendre cafè o te podria estar associat a una disminució del risc de patir ictus i demència, segons un estudi publicat a la revista ‘PLOS Medicine’ i dut a terme per investigadors de la Universitat Mèdica de Tianjin, a la Xina. El treball, fet amb individus sans d’entre 50 i 74 anys, també indica que el cafè disminueix el risc de patir demència després d’un ictus, que són la causa del 10% de les morts que es produeixen cada any.

Els investigadors van analitzar les dades recollides al Biobank del Regne Unit sobre més de 360.000 persones, que van començar a proporcionar informació entre els anys 2006 i 2010 i als quals es va fer un seguiment fins el 2020. Al principi de la recollida de dades, tots ells van indicar quant de cafè i de te consumien. Durant els 10-14 anys que va durar l’estudi, uns 5.000 participants van desenvolupar demència i uns 10.000 van patir com a mínim un ictus.

Tassa de cafè sol | Pixabay
Tassa de cafè sol | Pixabay

La incidència més baixa tant d’ictus com de demència es va registrar en persones que prenien entre dues i tres tasses de cafè o entre 3 i 5 tasses de te al dia, o una combinació d’entre 4 i 6 tasses de tots dos. En el cas de les persones que prenien entre dos i tres cafès o tes al dia, tenien un 32% menys de risc de patir un ictus i un 28% menys de risc de desenvolupar demència en comparació amb els qui no en prenien. Pel que fa al cafè, tant sol com en combinació amb el te, també va demostrar tenir relació amb una disminució del risc de patir demència després d’un ictus.

Els responsables de l’estudi, però, també afirmen que el Biobank conté les dades d’una mostra relativament sana de la població general, cosa que podria afectar la generalització dels resultats obtinguts. A més, de tots els participants, n’hi va haver un tant per cent molt baix que patissin ictus o demència i, per tant, extrapolar les dades recollides a poblacions més grans també podria ser problemàtic. L’associació del consum amb la disminució d’aquests riscos per a la salut, a més, està fet en base a dades estadístiques i, per tant, no hi ha una demostració cientifica clara perquè no s’en coneix la causa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa