MonPlaneta
Un projecte europeu vol trobar nous biomaterials per cicatritzar ferides

El projecte europeu NABIHEAL, coordinat des de Catalunya pel Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC), mirarà de trobar nous biomaterials per a la cicatrització de ferides complexes. Emmarcat dins d’Horitzó Europa, va començar aquest passat 11 i 12 de gener del 2023 a Barcelona amb una primera reunió del consorci internacional, format per 14 socis de 7 països, amb centres de recerca, universitats i empreses privades.

NABIHEAL “Biomaterials Nanoestructurats Antimicrobians per a la Cicatrització de Ferides Complexes” té un pressupost de gairebé 5 milions d’euros per a quatre anys i vol abordar dues necessitats mèdiques que no estan cobertes en la cicatrització de ferides complexes: els tractaments assequibles per a les infeccions de ferides i la prevenció de complicacions; i l’optimització de la composició i l’eficàcia dels fàrmacs i apòsits.

Personal sanitari en un hospital observa un pacient ingressat  | Europa Press
La cicatrització de ferides complexes és un camp on cal molta més recerca | Europa Press

Alternatives als materials basats en la plata

El projecte vol avançar en la síntesi de biomaterials avançats com a alternativa als materials basats en plata, comunament emprats. “Treballarà en la producció de materials multifuncionals per al tractament de la cicatrització de ferides complexes, que s’ha convertit en un problema de salut mundial. Per exemple, als països desenvolupats afecta la qualitat de vida de més del 2% de la població”, afirma Nora Ventosa, coordinadora del projecte.

Les ferides complexes, com les cròniques, són molt susceptibles a la infecció i a la formació de biopel·lícules difícils de tractar. Els productes antimicrobians més comuns per tractar-les es basen en la plata i presenten diversos inconvenients econòmics, mediambientals i de seguretat. Els biomaterials desenvolupats en el marc del projecte NABIHEAL oferiran una alternativa més segura, sostenible i rendible. El projecte vol obtenir biomaterials innovadors multifuncionals per a la cicatrització de ferides amb tecnologies de fabricació assequibles basades a la UE. A llarg termini, es podria convertir en una alternativa revolucionària a la plata en els apòsits per a la cicatrització de ferides.

Barcelona va acollir la primera trobada del consorci | NABIHEAL
Barcelona va acollir la primera trobada del consorci | NABIHEAL

Primera reunió a Barcelona

La reunió de llançament es va celebrar a la Residència d’Investigadors del CSIC a Barcelona i va ser inaugurada per Nora Ventosa, investigadora del CIBER i de l’ICMAB-CSIC, i per representants institucionals i polítics, i va ser una bona oportunitat per interactuar en persona amb els socis del consorci i establir les primeres activitats de col·laboració.

Més notícies
Els laboratoris d'AstraZeneca, l'empresa responsable del desenvolupament del fàrmac | AstraZeneca

Un fàrmac existent dóna resultats increïbles en lesions medul·lars

Desenvolupat per AstraZeneca, el medicament redueix el dany secundari causat per la resposta inflamatòria del cos
:  - Mobile
Axolot

La regeneració de teixits en humans, una mica més a prop

Un estudi sobre els macròfags, claus en la regeneració dels axolots, ha identificat on els generen
:  - Mobile
Imatge d'una operació de trasplantament cardíac a l'HUB

Un nou teixit sintètic repara el cor, els músculs i les cordes vocals

Gran avenç en el camp de la medicina regenerativa
:  - Mobile
Les hidres són uns animals aquàtics amb unes capacitats de regeneració increïbles | Proyecto Agua (Flickr CC BY-NC-SA 2.0)

Descobreixen com activen la regeneració de teixits les hidres

El mecanisme li permet recuperar apèndixs o òrgans en comptes de cicatritzar les ferides
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa