MonPlaneta
Un fàrmac existent dóna resultats increïbles en lesions medul·lars
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de Birmingham, a Anglaterra, ha demostrat que un fàrmac existent pot ajudar a tractar les lesions de medul·la espinal. Tal com exposen en un article publicat a la revista ‘Clinical and Translational Medicine’, l’AZD1236, un medicament desenvolupat per AstraZeneca, pot aturar la resposta inflamatòria del cos en aquest tipus de lesions i per tant, reduir el ‘dany secundari’ que causen.

Gran millora en la regeneració nerviosa

Les proves dutes a terme en models animals demostren que, gràcies a aquest bloqueig de la resposta inflamatòria, l’AZD1236 aconsegueix induïr la regeneració nerviosa, aconseguint fins a un 80% de preservació de les seves funcions en lesions de compressió a la medul·la espinal. Aquesta gran millora, a més, es tradueix en una del 86% pel que fa a la capacitat de moviment i de sentir.

Aquests efectes espectaculars es van observar amb només tres dies de tractament amb el fàrmac, començats durant les primeres 24 hores posteriors a la lesió. En tres setmanes, els animals tractats amb AZD1236 van mostrar una recuperació sense precedents, mentre que els animals del grup de control mostraven pèrdues importants quan ja havien passat sis setmanes de la lesió.

Cèl·lules nervioses sanes a la medul·la espinal d'un ratolí | NIH
Cèl·lules nervioses sanes a la medul·la espinal d’un ratolí | NIH

La resposta inflamatòria, un problema afegit

Una de les principals causes del dany secundari en les lesions de medul·la és la degradació de la barrera hematoespinal, que produeix edemes –excés de líquid al voltant de la medul·la– i una resposta inflamatòria que pot perjudicar molt el procés de curació i produir la mort de cèl·lules nervioses.

L’AZD1236 és un potent inhibidor de dos enzims, MMP-9 i MMP-12 que participen en aquesta resposta inflamatòria. Tal com mostren els experiments, el fàrmac atura els edemes induïts per les lesions i redueix la tant la degradació de la barrera hematoespinal com la formació de teixit cicatritzant al lloc de la lesió.

Després, els investigadors també van observar que el fàrmac redueix la formació de citocines proinflamatòries, que contribueixen al desenvolupament del dolor neuropàtic, en fins a un 95%. De la mateixa manera, la reducció de la sensibilitat neuropàtica al fred, la calor i el tacte amb l’AZD1236 és un 82% superior al que s’aconsegueix amb els medicaments emprats actualment.

Aquest medicament podria canviar els pronòstics dels afectats per algunes lesions medul·lars | Wikimedia Commons
Aquest medicament podria canviar els pronòstics dels afectats per algunes lesions medul·lars | Wikimedia Commons

Una gran esperança

Així doncs, aquest medicament podria ser el primer que tracti algunes de les principals causes de les lesions de la medul·la espinal i, tot i que no podria ajudar les persones que ja les han patit, podria canviar completament les perspectives de les qui les pateixin en el futur, obrint el camí a una recuperació inimaginable fins ara.

Més notícies
Cèl·lules mare en procés de convertir-se en cèl·lules òssies | RMIT
Una nova tècnica fa servir ones de so per estimular la regeneració òssia
Aquest procediment podria ser un primer pas per recuperar massa perduda per càncers o malalties degeneratives
El personal investigador de Lleida que ha fet la recerca | ACN
Les persones amb ELA tenen alterada la composició dels greixos a les cèl·lules de la medul·la espinal
Segons un estudi pilot fet per l'IRBLleida, la UdL i l'ICS Lleida i publicat a la revista Journal of Neurochemistry
Axolot adult
La salamandra mexicana que podria tenir la clau de la regeneració de teixits en humans
Un equip de científics ha desxifrat el genoma de l'axolot, el primer pas per comprendre el funcionament de la seva regeneració i, potser, canviar el curs de la història de la medicina
Una mostra de líquid cefalorraquidi podria permetre diagnosticar el medul·loblastoma en infants | Wikimedia Commons
El líquid cefalorraquidi pot ajudar a detectar tumors cerebrals en infants
És possible que analitzar-lo permeti diagnosticar el medul·loblastoma, un càncer agressiu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa