MonPlaneta
Un nou fàrmac podria combatre la depressió i la degeneració cognitiva
  • CA

Un equip d’investigadors ha anunciat el descobriment d’un nou fàrmac que, als assaigs preclínics, ha mostrat potencial per combatre la depressió, les lesions cerebrals i les malalties que causen degeneració cognitiva. El medicament, presentat en un article a la revista ‘Frontiers in Pharmacology’, té la capacitat d’inhibir un enzim del cervell, fent-lo més resilient a l’estrès i protegint-lo, fins a cert punt, dels efectes dels ictus i els traumes.

Un enzim relacionat amb molts problemes neurològics

L’enzim Cdk5 és crucial per a la regulació dels senyals del cervell, i durant les darreres dècades se l’ha relacionat amb diversos problemes tant neuropsiquiàtrics com neurodegeneratius, incloses les malalties d’Alzheimer i de Parkinson. En els experiments amb ratolins, inhibir aquest enzim els ha fet més resilients a l’estrès i ha millorat les seves capacitats cognitives, a més de protegir les neurones de diversos tipus de dany.

pastilles medicament
Els investigadors feia temps que provaven diversos fàrmacs buscant un inhibidor efectiu d’aquest enzim | MaxPixel

Un èxit molt esperat

Tot i que es pensava que els inhibidors de l’enzim Cdk5 podien tenir un potencial terapèutic molt interessant, els compostos inventats fins ara es quedaven aturats a la barrera hematoencefàlica, impedint que funcionés correctament. Aquest, però, anomenat 25-106, aconsegueix arribar al cervell i, en ratolins, la seva administració sistèmica altera el seu comportament, reduint els que es relacionen amb l’ansietat.

Així doncs, aquest fàrmac podria ser el primer inhibidor sistèmic de l’enzim Cdk5, una passa endavant molt esperada i que podria ajudar a continuar investigant en els efectes que pot tenir per combatre una gran quantitat de malalties i trastorns, fins i tot alguns càncers. De moment, però, el que sí que s’ha pogut comprovar és que els efectes en el cervell dels ratolins, i en el seu comportament, són els que s’esperaven.

Efectes secundaris

Tot i això, el 25-106 és un inhibidor que no només funciona amb l’enzim Cdk5 sinó també en un altre, el Cdk2. Els nivells d’aquest darrer enzim al cervell són molt baixos, però obstant això caldria fer proves específiques per veure si això té efectes inesperats o que fins i tot puguin ser perillosos pels animals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa