Un equip de científics tailandesos ha confirmat el primer cas detectat al món d’una persona a qui un gat ha contagiat la Covid-19. Es tracta d’un veterinari a qui un d’aquests felins va encomanar el SARS-CoV-2, tal com expliquen en un article a la revista ‘Emerging Infectious Diseases’.
Un fet rar però no únic
Tot i que sembla que els casos de contagi de gats a humans són, probablement, rars, això arriba després que s’hagin detectat altres casos de contagi d’animals a persones, el més famós dels quals és el brot de Covid-19 que hi va haver a Hong Kong a principis de 2022 i l’origen del qual es va localitzar a una botiga d’animals, concretament a uns hàmsters. A més, hi ha una llarga llista d’animals que se sap que poden ser portadors del virus.

Els investigadors estan convençuts de l’origen del contagi del veterinari i estan sorpresos, de fet, que aquest sigui el primer cas que es detecta, tenint en compte l’abast de la pandèmia, l’habilitat demostrada pel virus per saltar entre espècies i el contacte estret que hi ha entre algunes persones i els seus gats.
El que sí que se sabia, però, és que els gats podien infectar-se pel SARS-CoV-2 i contagiar-se entre ells. Establir la direcció de l’expansió del virus, però, de gats a persones o de persones a gats, és complicat, i en aquest cas concret ha resultat un gran exemple del que es pot aconseguir si el seguiment dels contactes és precís.

El gat va esternudar a la cara del veterinari
El mes d’agost, un pare i un fill que havien donat positiu per Covid-19 van ser traslladats a una zona aïllada de l’hospital de la Universitat Príncel de Songkla, al sud de Tailàndia. El seu gat de 10 anys també va ser sotmès a un test i va donar positiu. Mentre se li feia la prova, però, el gat va esternudar a la cara d’un veterinari, que duia màscara i quants però que no s’havia protegit els ulls.
Tres dies després, el veterinari va desenvolupar els símptomes de la malaltia i va donar positiu als tests però, com que cap dels seus contactes tenia la malaltia, es va sospitar de seguida que la infecció provenia del gat, cosa que es va pder comprovar gràcies a anàlisis genètiques que van determinar que el virus que l’havia infectat era idèntic que el del felí i el dels seus amos.
Els investigadors afirmen que aquests casos probablement són rars, ja que els gats infectats no escampen gaire el virus i ho fan només durant pocs dies. Tot i això, consideren que val la pena prendre precaucions quan s’estigui a prop de gats que se sospita que s’han infectat.