MonPlaneta
Primer cas detectat al món d’una persona contagiada de Covid per un gat
  • CA

Un equip de científics tailandesos ha confirmat el primer cas detectat al món d’una persona a qui un gat ha contagiat la Covid-19. Es tracta d’un veterinari a qui un d’aquests felins va encomanar el SARS-CoV-2, tal com expliquen en un article a la revista ‘Emerging Infectious Diseases’.

Un fet rar però no únic

Tot i que sembla que els casos de contagi de gats a humans són, probablement, rars, això arriba després que s’hagin detectat altres casos de contagi d’animals a persones, el més famós dels quals és el brot de Covid-19 que hi va haver a Hong Kong a principis de 2022 i l’origen del qual es va localitzar a una botiga d’animals, concretament a uns hàmsters. A més, hi ha una llarga llista d’animals que se sap que poden ser portadors del virus.

Hàmster | Pxhere
Els hàmsters són un altre dels animals que pot contagiar la Covid als humans | Pxhere

Els investigadors estan convençuts de l’origen del contagi del veterinari i estan sorpresos, de fet, que aquest sigui el primer cas que es detecta, tenint en compte l’abast de la pandèmia, l’habilitat demostrada pel virus per saltar entre espècies i el contacte estret que hi ha entre algunes persones i els seus gats.

El que sí que se sabia, però, és que els gats podien infectar-se pel SARS-CoV-2 i contagiar-se entre ells. Establir la direcció de l’expansió del virus, però, de gats a persones o de persones a gats, és complicat, i en aquest cas concret ha resultat un gran exemple del que es pot aconseguir si el seguiment dels contactes és precís.

 | Progat
Els gats escampen poc el virus de la Covid però existeix la possibilitat que contagiin persones | Progat

El gat va esternudar a la cara del veterinari

El mes d’agost, un pare i un fill que havien donat positiu per Covid-19 van ser traslladats a una zona aïllada de l’hospital de la Universitat Príncel de Songkla, al sud de Tailàndia. El seu gat de 10 anys també va ser sotmès a un test i va donar positiu. Mentre se li feia la prova, però, el gat va esternudar a la cara d’un veterinari, que duia màscara i quants però que no s’havia protegit els ulls.

Tres dies després, el veterinari va desenvolupar els símptomes de la malaltia i va donar positiu als tests però, com que cap dels seus contactes tenia la malaltia, es va sospitar de seguida que la infecció provenia del gat, cosa que es va pder comprovar gràcies a anàlisis genètiques que van determinar que el virus que l’havia infectat era idèntic que el del felí i el dels seus amos.

Els investigadors afirmen que aquests casos probablement són rars, ja que els gats infectats no escampen gaire el virus i ho fan només durant pocs dies. Tot i això, consideren que val la pena prendre precaucions quan s’estigui a prop de gats que se sospita que s’han infectat.

Més notícies
Amb una mostra de sang n'hi ha prou per conèixer quin nivell d'immunitat contra la Covid-19 es té | Pixabay
Un nou test pot determinar el nivell d’immunitat contra la Covid
Ha estat desenvolupat per un equip internacional
La sensació de mala olor és una seqüela relativament habitual de la Covid-19 | Freepik
Descobreixen què causa els problemes d’olfacte d’alguns afectats de Covid
Hi ha 15 compostos químics involucrats en la paròsmia, la sensació de mala olor sense raó evidenta
Un home autodiagnosticant-se disfunció erèctil / EP
La Covid augmenta un 20% les possibilitats de patir disfunció erèctil
Un estudi de la Universitat de Miami relaciona la Covid amb aquest trastorn sexual
Les proves fetes a la pacient van determinar que havia estat infectada per dues variants diferents de la Covid-19 en un temps rècord | Laboratori Clínic ICS Camp de Tarragona - Terres de l'Ebre
Una catalana bat el rècord en agafar la Covid dos cops en vint dies
Una treballadora sanitària va ser infectada per dues variants diferents en el període de temps més curt registrat al món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa