Un nou test desenvolupat per investigadors dels Estats Units i de Singapur pot determinar quin és el nivell d’immunitat contra la Covid que té una persona. Segons han explicat els mateixos creadors en un article publicat a ‘Nature Biotechnology’, la prova es centra en la part del sistema immunològic que dóna protecció a llarg termini, fent que el cos ‘recordi’ el virus i tingui una resposta específica.
Així, per exemple, aquesta nova prova pot mesurar quin és el nivell d’immunitat independentment de si l’ha adquirit a partir d’infeccions, de vacunes, de dosis recordatori… A més, les persones immunodeprimides podrien fer-lo servir per saber exactament com de vulnerables són al virus i, també, per avaluar la seva resposta a les vacunes. Així, qualsevol persona que es fes el test podria tenir una idea molt clara de com de protegida està.

Observant la immunització a llarg termini
La prova consisteix a agafar una petita mostra de sang i barrejar-la amb fragments de proteïna viral. Després, es mira si els limfòcits T presents a la mostra s’han activat. Aquests limfòcits són essencials per a la immunització a llarg termini, dorments fins que perceben l’aparició d’un cos estrany. A diferència dels anticossos, que desapareixen més ràpidament, les cèl·lules T poden recordar un patogen durant anys o fins i tot dècades. A més, com que recorden ‘parts’ del virus, també poden reconèixer variants contra les quals els anticossos són inútils o fins i tot virus diferents de la mateixa família.
De fet, estudis anteriors ja havien demostrat que els limfòcits T poden reconèixer totes la variants conegudes de la Covid, i s’està estudiant com de bé responen davant de cadascuna d’elles. Pel que sembla, però, desenvolupem immunitat contra diverses proteïnes del virus, moltes de les quals no acostumen a mutar.

Un test molt més ràpid i fàcil
Fins ara, però, un test de limfòcits T s’acostumava a fer només al laboratori, en recerca, ja que resultava car i complicat de fer a gran escala. Gràcies a aquest nou sistema, però, la prova es podria fer fàcilment i a gran escala, amb resultats que arribarien en menys de 24 hores i una fiabilitat comparable als tests emprats fins ara. Tot i que actualment pot detectat l’activació dels limfòcits, els investigadors esperen poder aportar cada vegada més detalls, com ara la intensitat de la immunitat, per tal de poder correlacionar-la amb la protecció, i fins i tot saber la duració que tindrà.
Els investigadors estan centrant-se en fer els assaigs clínics necessaris perquè aquests tests, que costen aproximadament 48€, siguin aprovats per les autoritats sanitàries d’Europa, on el produeix Hipra, i als Estats Units, per tal de poder comercialitzar-los.