MonPlaneta
Un nou test pot determinar el nivell d’immunitat contra la Covid
  • CA

Un nou test desenvolupat per investigadors dels Estats Units i de Singapur pot determinar quin és el nivell d’immunitat contra la Covid que té una persona. Segons han explicat els mateixos creadors en un article publicat a ‘Nature Biotechnology’, la prova es centra en la part del sistema immunològic que dóna protecció a llarg termini, fent que el cos ‘recordi’ el virus i tingui una resposta específica.

Així, per exemple, aquesta nova prova pot mesurar quin és el nivell d’immunitat independentment de si l’ha adquirit a partir d’infeccions, de vacunes, de dosis recordatori… A més, les persones immunodeprimides podrien fer-lo servir per saber exactament com de vulnerables són al virus i, també, per avaluar la seva resposta a les vacunes. Així, qualsevol persona que es fes el test podria tenir una idea molt clara de com de protegida està.

Limfòcits T atacant una cèl·lula tumoral | NIH
Els limfòcits T són una part importantíssima de les nostres defenses | NIH

Observant la immunització a llarg termini

La prova consisteix a agafar una petita mostra de sang i barrejar-la amb fragments de proteïna viral. Després, es mira si els limfòcits T presents a la mostra s’han activat. Aquests limfòcits són essencials per a la immunització a llarg termini, dorments fins que perceben l’aparició d’un cos estrany. A diferència dels anticossos, que desapareixen més ràpidament, les cèl·lules T poden recordar un patogen durant anys o fins i tot dècades. A més, com que recorden ‘parts’ del virus, també poden reconèixer variants contra les quals els anticossos són inútils o fins i tot virus diferents de la mateixa família.

De fet, estudis anteriors ja havien demostrat que els limfòcits T poden reconèixer totes la variants conegudes de la Covid, i s’està estudiant com de bé responen davant de cadascuna d’elles. Pel que sembla, però, desenvolupem immunitat contra diverses proteïnes del virus, moltes de les quals no acostumen a mutar.

Coronavirus | Flickr
Els limfòcits T detecten ràpidament qualsevol rastre del virus i posen en marxa la resposta immunitària | Flickr

Un test molt més ràpid i fàcil

Fins ara, però, un test de limfòcits T s’acostumava a fer només al laboratori, en recerca, ja que resultava car i complicat de fer a gran escala. Gràcies a aquest nou sistema, però, la prova es podria fer fàcilment i a gran escala, amb resultats que arribarien en menys de 24 hores i una fiabilitat comparable als tests emprats fins ara. Tot i que actualment pot detectat l’activació dels limfòcits, els investigadors esperen poder aportar cada vegada més detalls, com ara la intensitat de la immunitat, per tal de poder correlacionar-la amb la protecció, i fins i tot saber la duració que tindrà.

Els investigadors estan centrant-se en fer els assaigs clínics necessaris perquè aquests tests, que costen aproximadament 48€, siguin aprovats per les autoritats sanitàries d’Europa, on el produeix Hipra, i als Estats Units, per tal de poder comercialitzar-los.

Més notícies
La sensació de mala olor és una seqüela relativament habitual de la Covid-19 | Freepik
Descobreixen què causa els problemes d’olfacte d’alguns afectats de Covid
Hi ha 15 compostos químics involucrats en la paròsmia, la sensació de mala olor sense raó evidenta
Un estudi fet a Barcelona revela les diferències en mortalitat, durada d'ingrés hospitalari i costos entre els casos més greus de Covid-19 i els de grip | Cristóbal Castro
La Covid mata el triple de pacients amb necessitat d’oxigen que la grip
Un estudi en pacients hospitalitzats calcula el sobrecost del tractament en 10.000€ en les infeccions per SARS-CoV-2
Un home autodiagnosticant-se disfunció erèctil / EP
La Covid augmenta un 20% les possibilitats de patir disfunció erèctil
Un estudi de la Universitat de Miami relaciona la Covid amb aquest trastorn sexual
Durant més de 500 dies, el pacient va donar positiu a tots els tests que se li van fer, aproximadament una cinquantena
La infecció per Covid més llarga de què es té notícia va durar setze mesos
Segons un equip mèdic anglès, un pacient va tenir nivells detectables del virus durant 505 dies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa