Les píndoles anticonceptives podrien continuar sent efectives fins i tot duent molt menys estrògens. Segons un nou estudi publicat a la revista ‘PLOS Computational Biology’, reduir-ne la concentració un 92% no només podria continuar impedint l’embaràs sinó que, a més, reduiria la incidència dels seus efectes secundari, que van de les nàusees i els mals de cap fins a embòlies i atacs de cor, en els casos més extrems.
A dia d’avui, molts anticonceptius altament efectius contenen tants estrògens que no són recomanables per a algunes persones, com ara les que tenen un historial familiar de càncer de mama o hipertensió. Podria ser, però, que amb una petita dosi de progesterona, una altra hormona anticonceptiva, o fins i tot amb dosis encara més petites de totes dues hormones combinades, n’hi podria haver prou per aturar l’ovulació si els fàrmacs s’administren en una finestra crítica del cicle mensual, segons els resultats que ha proporcionat un model matemàtic.

Un model matemàtic apunta a una possibilitat prometedora
Partint d’un model existent del cicle menstrual, els investigadors van afegir dades reals de 23 dones d’entre 20 i 34 anys. Amb això, van poder simular com funcionaven les dosis habituals de progesterona o estrògens a l’hora de prevenir l’ovulació. Després, van aplicar una estratègia matemàtica anomenada teoria del control òptim per determinar quina era la quantitat mínima d’estrògens o progesterona que podria complir l’objectiu.
Pel que sembla, administrar un 8% dels estrògens uns 11 dies després de l’inici del cicle menstrual, ja sigui com una injecció o com un pegat, pot impedir que l’ovari alliberi un òvul i, amb una dosi encara més baixa, encara podria aconseguir evitar l’ovulació alhora que s’evitarien, molt probablement, la majoria dels efectes secundaris.
Per bé que la idea és molt interessant, però, encara podria passar molt de temps abans que aquestes dades no es tradueixin en aplicacions reals. Per molt bo que sigui, el model matemàtic no té en compte algunes fluctuacions que poden afectar molt als resultats. No obstant això, la informació obtinguda podria servir per millorar, en el futur, la seguretat i l’efectivitat de les píndoles anticonceptives.