Un equip d’investigadors ha anunciat el descobriment d’una hormona que té la capacitat d’augmentar l’activitat sexual del cervell. Segons confirmen dos estudis fets en homes i en dones i que han estat publicats a la revista ‘JAMA Open Network’, la kisspeptina ha donat resultats prometedors.
Els participants a l’estudi van rebre aquesta hormona i es va registrar l’activitat del cervell mentre miraven vídeos eròtics, provant que efectivament pot estimular les zones relacionades amb el desig sexual. Tot i que els assaigs s’han fet amb un número limitat de persones i caldria fer-ne més per acabar d’estar segurs dels resultats, els responsables d’aquesta recerca afirmen que la kisspeptina podria solucionar un problema que afecta fins a un 10% de la població.

Un problema amb moltes causes possibles
La falta de desig sexual afecta moltes persones però la preocupació per ella canvia molt segons l’edat –els joves ho consideren més un problema–. Pel que fa les causes, poden ser molt variades, anant de l’estrès, problemes amb els òrgans sexuals, baixos nivells d’hormones durant la menopausa, cansament després de tenir un fill… També hi ha altres causes més complexes, com l’ús d’antidepressius, píndoles anticonceptives, el consum excessiu d’alcohol o fins i tot malalties cardiovasculars, la diabetis o alguns càncers.
En qualsevol cas, pot tenir efectes molt durs en el benestar psicològic dels qui la mateixen i també en les seves relacions socials i afectives. De fet, un cop preocupat per això, els pensaments tampoc no hi ajuden i, així, poden fer perdre fins i tot l’excitació.

Resultats molt clars
La kisspeptina, una hormona natural que estimula l’alliberament d’altres hormones reproductives i que té un paper molt important durant l’adolescència, s’havia relacionat amb un augment de l’ovulació amb les dones i també amb una millora de l’humor en homes sans, però fins ara no s’havia provat en persones afectades per la pèrdua de la líbido. Funciona, doncs, d’una manera diferent que la famosa Viagra, que només millora el reg sanguini al penis, i restableix l’equilibri hormonal normal del cervell.
Els experiments van demostrar clarament que tant l’activitat del cervell com la rigidesa del penis, en el cas dels homes, millorava moltíssim després d’administrar la kisspeptina. A més, les persones que estaven més preocupades per la seva manca de desig sexual eren les que van mostrar la millora més gran en els assaigs. Tot això, a més, en un entorn molt poc procliu, dins d’una màquina de resonàncies magnètiques, de manera que els resultats podrien ser molt millors en condicions normals.