MonPlaneta
Demostren l’efectivitat d’un filtre per eliminar patògens de l’aire
  • CA

Els resultats d’un estudi dut a terme a l’Hospital Addenbrooke, a Cambridge (Anglaterra) demostren que un tipus de filtre d’aire portàtil aconsegueix eliminar el SARS-CoV-2 i altres patògens de l’ambient, en la primera prova que s’aconsegueix en un entorn real, és a dir, fora del laboratori. Segons explica la revista ‘Nature’, l’ús d’aquests aparells podria reduir el risc que tant els pacients com el personal mèdic dels centres es contagiïn de diverses malalties.

La presència de virus a l’aire ha estat una de les principals vies de contagi de la Covid-19 durant la pandèmia, especialment en entorns tancats, i ha estat la raó principal per la qual es va implantar l’obligatorietat de l’ús de mascareta, que encara continua a l’interior dels edificis i que s’espera que continuï sent-ho durant més de mig any. I tot i això, especialment en el cas dels hospitals, la propagació de la malaltia ha estat molt alta, especialment en els moments més crítics. Fins ara, alguns experiments al laboratori havien indicat que els filtres d’aire particulat d’alta eficiència (HEPA per les seves sigles en anglès) eren capaces d’eliminar la presència de virus, però fins ara no s’havia provat en condicions reals.

Un filtre HEPA | Wikimedia Commons
Un filtre HEPA | Wikimedia Commons

Els filtres HEPA fan passar l’aire per una malla molt fina que consegueix capturar fins i tot partícules tan petites com els virus. Per comprovar-ne l’efectivitat, els responsables de l’estudi els van instal·lar en dues zones especials per a pacients amb Covid que estaven plenes, una de les quals era una Unitat de Vigilància Intensiva. Després, van anar obtenint mostres d’aire de les dues zones al llarg d’una setmana, amb els filtres funcionant, i dues setmanes on els van tenir apagats. A la zona de pacients menys greus, es van detectar partícules del SARS-CoV-2 quan els filtres estaven apagats però, quan estaven funcionant, no en van trobar cap. A l’UVI, en canvi, no en van trobar en cap dels dos casos, una circumstància sorprenent però que podria tenir explicacions com ara la replicació més lenta del virus quan la malaltia es troba més avançada.

Així, pel que indiquen aquests resultats, instal·lar aquests filtres podria ser una ajuda molt important als hospitals on hi ha un número considerable de pacients amb Covid-19 que han requerit ingrés però que no es troben en un estat especialment greu. A més, són força barats i poden protegir de molts tipus de patògens que es transmeten per l’aire, no només del virus causant de la Covid-19 sinó, pel que han mostrat els resultats de l’estudi, també d’estreptococs i E.coli, per exemple, que no es consideren infeccions típicament aèries però que eren presents a l’aire de l’hospital quan els filtres estaven apagats i, en posar-los en marxa, van desaparèixer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa