MonPlaneta
Observat per primer cop un virus híbrid que esquiva el sistema immunològic
  • CA

Un equip d’investigadors liderats per la Universitat de Glasgow, a Escòcia, han anunciat el descobriment del primer virus híbrid que esquiva el sistema immunològic que s’ha observat mai. Segons expliquen en un article publicat a ‘Nature Microbiology’, el virus sincicial respiratori humà (VSRH) i els de la grip s’han fusionat per format un nou tipus de patogen.

Aquesta cooperació viral, amb dos virus respiratoris unint-se per formar-ne un de nou que pot evitar les defenses del cos i infectar les cèl·lules dels pulmons, no s’havia vist mai, però els investigadors creuen que pot ajudar a explicar perquè algunes coinfeccions poden empitjorar tant el pronòstic dels pacients.

L'anàlisi al laboratori de mostres de femta podria permetre detectar molt més aviat el càncer de pàncrees | Pixabay
Les proves al laboratori han demostrat que la fusió viral és possible | Pixabay

Un nou virus molt més eficient

Si el virus de la grip A causa uns 5 milions d’hospitalitzacions anuals a tot el món, el VSRH és la principal causa d’infecció aguda de les vies respiratòries baixes en infants de menys de 5 anys, a més de poder ser un problema greu no només per a alguns d’ells sinó també en alguns adults. Patir una coinfecció amb aquests dos patogens no és especialment rar, però els investigadors volien veure què passava si tots dos virus infectaven la mateixa cèl·lula.

En infectar cèl·lules pulmonars humanes amb ells, els científics van observar com, en comptes de competir com fan altres virus, es van fusionar per formar un nou patogen amb forma de palmera, amb el tronc format pel VSRH i el de la grip A al voltant, fent de ‘fulles’. Un virus mai vist fins ara i que és el primer d’un nou tipus, ja que és el fruit de dos membres de dues famílies molt diferents unint el seus genomes i proteïnes externes.

El nou virus híbrid té una forma de palmera molt característica, que combina parts dels patògens que el formen | Universitat de Glasgow
El nou virus híbrid té una forma de palmera molt característica, que combina parts dels patògens que el formen | Universitat de Glasgow

El nou virus híbrid va demostrar poder infectar les cèl·lules del voltant, fins i tot en presència d’anticossos de la grip, que haurien de poder aturar-lo. Les proteïnes de la grip, que són essencials per poder entrar a noves cèl·lules, podien quedar bloquejades per les defenses del cos, però si això passava continuava tenint les del VSRH per fer la mateixa feina. No només això, sinó que és possible que aquest híbrid també pugui infectar més tipus de cèl·lules diferents, combinant les preferides de tots dos virus.

Una possible causa de pnèumònia

Entre les conclusions, doncs, els investigadors afirmen que aquesta fusió pot augmentar la probabilitat que una grip acabi derivant en pneumònia, una infecció molt més greu i a vegades mortal. Ho consideren només una hipòtesi, ja que no s’ha demostrat en casos reals que els virus híbrids tinguin cap impacte en les malalties humanes, però també és una raó més per evitar patir una infecció de diversos virus alhora, ja que s’ha demostrat que és possible que la hibridació tingui lloc i quins efectes pot tenir.

Justament el seu proper objectiu és confirmar si aquesta combinació es pot produir en pacients amb coinfeccions i quins virus poden hibridar-se amb resultats perjudicials. Un camí molt llarg que tot just acaba de començar però que podria canviar enormement la manera com entenem aquesta part de la medicina.

Més notícies
Les migracions dels animals a causa del canvi climàtic poden augmentar la propagació de patògens, un perill que caldria evitar tant com fos possible
El canvi climàtic pot facilitar l’aparició de noves malalties infeccioses
Durant les properes dècades els contagis entre espècies es multiplicaran i creixerà el risc de noves pandèmies
Una sèrie d'injeccions durant unes setmanes aconsegueixen reduir i fins i tot curar el càncer en un assaig clínic
Curen el càncer d’un home gràcies a un virus que ataca els tumors
Era un dels participants d'un assaig molt prometedor en la lluita contra la malaltia
Extracció de mostres de gel al Tibet | Ohio State News
Descobreixen virus de 15.000 anys d’antiguitat a una glacera del Tibet
La majoria són completament desconeguts
Un nou programa informàtic pot dissenyar fàrmacs per aturar l'activitat de moltíssimes malalties | Wikimedia Commons
Creen un programa que dissenya fàrmacs per inhibir proteïnes
Podria crear medicaments que ens tant protegeixin de virus com aturin el creixement de càncers

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa