MonPlaneta
Creen un programa que dissenya fàrmacs per inhibir proteïnes

Un equip d’investigadors ha anunciat que ha creat un programa informàtic capaç de dissenyar fàrmacs que inhibeixin proteïnes específiques. La creació, presentada en un article publicat a la revista ‘Nature’, podria servir per obtenir tant medicaments que ens protegeixin de virus com, també, que aturin el creixement de càncers. Un avenç de la ciència i la tecnologia, doncs, que sembla enormement prometedor.

Unes molècules bàsiques per a la vida

Les proteïnes poden adoptar formes molt diferents i crear entorns químics molt diversos, és per això que les seves funcions són innumerables. A més de les que ens ajuden, però, n’hi ha altres que són molt perjudicials per a nosaltres, com ara les que hi ha a la superfície dels virus i que els permeten enganxar-se a les cèl·lules que infectaran o, també, proteïnes danyades que fan que les cèl·lules canceroses es multipliquin sense fre.

Com s’ha vist en la investigació contra la Covid-19, les proteïnes poden ser inhibides, aturant el seu funcionament i, per tant, impedint que ens facin mal. La investigació en aquest camp, però, fins ara ha estat lenta, complicada i plena d’entrebancs. Aquí és on entra aquest programa que, segons afirmen els seus desenvolupadors, pot dissenyar proteïnes específicament perquè s’enganxin a una altra i n’aturin l’activitat.

Aquesta proteïna fa que els paràsits de la malària estiguin protegits del sistema immunològic dels humans | DeepMind
Model en 3D d’una proteïna que fa que la malària esquivi les defenses dels humans | DeepMind

Simplificant el procés

Fins ara, crear proteïnes com aquestes hauria estat molt complicat, no només pels humans, que haurien d’invertir un temps enorme en explorar totes les possibilitats i totes les característiques de cada proteïna, sinó també pels ordinadors que, tot i que ho podrien fer molt més ràpidament, també haurien de passar per un procés extraordinàriament complex.

Els investigadors, però, han trobat una manera de solucionar-ho que els permet que el programa hagi d’analitzar en detall un número molt més petit d’interaccions entre proteïnes, amb un algoritme que prova quin seria el seu “encaix” i quina força tindria.

Per provar el programa, van seleccionar proteïnes que controlen el comportament i el creixement de les cèl·lules i que s’han relacionat amb alguns càncers i també algunes proteïnes virals. El software va dissenyar milers de proteïnes que s’hi podrien enganxar, i les proves fetes al laboratori amb bacteris van demostrar que, efectivament, aconseguien inhibir les proteïnes perjudicials.

Codi  | Pikist
Amb aquest programa, el disseny de proteïnes que n’inhibeixin d’altres de perjudicials ha esdevingut molt més senzill | Pikist

Un obstacle menys

Així doncs, l’èxit del programa i de les proteïnes que dissenya ha estat total i, per tant, ha obert una porta a “solucionar” de manera ràpida dotzenes i dotzenes de malalties. El problema, però, és com es podrien administrar aquests medicaments, ja que les proteïnes no sobreviuen a un viatge per l’aparell digestiu i, per tant, s’haurien d’injectar. Un cop a la sang, a més, tampoc no hi ha manera d’assegurar que vagin al lloc on son necessàries. Tot i això, l’avenç és enorme i, si més, no, ha superat un gran repte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa