MonPlaneta
Curen el càncer d’un home gràcies a un virus que ataca els tumors
  • CA

Un nou tipus de teràpia que fa servir virus que infecten i ataquen els tumors ha aconseguit curar el càncer a un home. Segons informa la cadena britànica ‘BBC’, aquest avenç tan prometedor s’ha aconseguit en un dels participants d’un assaig d’aquesta nova manera d’atacarla malaltia, que de moment està donant resultats molt i molt bons.

Si bé en el cas concret d’aquest pacient el càncer ha desaparegut completament, en els altres participants no ho ha fet, per bé que sí que s’han observat reduccions significatives de la mida dels tumors. El secret d’aquesta teràpia és una simple injecció que conté una versió modificada genèticament del virus de l’herpes labial que es dirigeix directament a les cèl·lules tumorals i les destrueix. En vista dels resultats, sembla que fins i tot podria ajudar a persones en etapes avançades de la malaltia.

Krzysztof Wojkowski s'ha curat completament del càncer que patia
Krzysztof Wojkowski s’ha curat completament del càncer que patia

Un càncer amb pronòstic preocupant

L’home que s’ha curat completament del càncer gràcies a aquesta teràpia és Krzysztof Wojkowski, un manobre que viu a l’oest de Londres a qui, el 2017, se li va diagnostica un càncer de les glàndules salivals. Tot i que se’l va sotmetre a cirurgia i a altres tractaments, els seu càncer va continuar creixent i semblava que ja no li quedava cap possibilitat. Va ser aleshores quan se li va oferir la possibilitat de participar en aquest assaig.

Curat en només unes setmanes

Cada dues setmanes, i durant cinc, se li van posar injeccions amb el virus modificat i el seu càncer va desaparèixer completament. Segons explica a la BBC, d’això ja fa dos anys i el càncer no ha tornat. Les injeccions, que es posen directament als tumors, no només fan que el virus ataqui les cèl·lules canceroses i les destrueixi sinó que, a més, activen la resposta del sistema immunològic, cosa que augmenta encara més l’eficiència del tractament.

El virus de l'herpes simple ha estat modificat perquè ataqui i destrueixi les cèl·lules tumorals
El virus de l’herpes simple ha estat modificat perquè ataqui i destrueixi les cèl·lules tumorals

L’assaig va comptar amb la participació de 40 persones, a algunes de les quals van rebre només el virus RP2 i altres que el van rebre combinat amb un altre fàrmac anticancerígen, anomenat nivolumab. Els resultats mostren que tres dels nou pacients del primer grup van experimentar millores, com també ho fan ver 7 dels 30 que van rebre el tractament combinat, i que els efectes secundaris van ser lleus, com ara cansament.

Éxit en càncers molt diferents

Aquests resultats tan esperançadors i en pacients amb tipus de càncer molt diferents han estat molt ben rebuts per la comunitat científica, per bé que continuen fent falta més estudis i assaigs amb grups de població més grans per poder assegurar-ne l’efectivitat i la seguretat, a més d’acabar de comprovar la idoneïtat d’injectar el virus sol o en combinació amb altres tractaments.

Més notícies
El càncer de pulmó més freqüent és del de cèl·lules no petites | Robina Weermeijer / Unsplash
Troben una nova diana terapèutica contra el càncer de pulmó més freqüent
L'estudi ha estat liderat per investigadors de la Universitat de Barcelona i l'Hospital Clínic
El tabac té una gran influència en el desenvolupament de càncers
Gairebé la meitat de morts per càncer es podrien prevenir
El tabac, l'alcohol i l'obesitat són els que més contribueixen a les xifres actuals
Virus de l'Ebola
El virus de l’Ebola, un aliat inesperat en la lluita contra els tumors cerebrals
Alguns elements del virus, un dels més perillosos que es coneixen, podrien ser utilitzats per tractar els glioblastomes, un tipu de càncer molt agressiu
Sanitària desinfecta un mamògraf a l'Institut Català d'Oncologia (ICO)
L’erradicació del càncer de coll uterí és possible malgrat la lentitud en la vacunació
El 15% de les nenes a escala mundial ja estan vacunades, segons un estudi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa