MonPlaneta
Una nova tècnica pot revolucionar el tractament de la diabetis tipus 1

Un equip d’investigadors de diverses universitats nord-americanes ha demostrat en models animals grans l’eficàcia del que podria ser un tractament revolucionari contra la diabetis tipus 1. Aquesta primera passa, publicada a la revista ‘Science Advances’, inclou el trasplantament de les cèl·lules del pàncrees que produeixen insulina (els ‘illots de Langerhans’) sense que facin falta medicaments immunosupressors.

Una malaltia autoimmune

Les persones amb diabetis tipus 1 tenen problemes amb les defenses del cos, que s’ataca a ell mateix. El sistema immunològic és un mecanisme molt complicat, i, en aquests casos, identifica erròniament les cèl·lules que produeixen insulina com a perilloses i les destrueix. Això fa que les persones amb diabetis tipus 1 no fabriquin insulina i no puguin controlar els nivells de sucre a la sang, un fet que pot dur a problemes de cor, de ronyó o a patir danys als ulls, entre d’altres.

Fa anys que s’estudia un mecanisme natural del cos, anomenat apoptosi, per destruir les cèl·lules immunològiques que han perdut el control i causen la diabetis o que fan que es produeixi rebuig si es trasplanten nous illots de Langerhans en persones diabètiques. L’apoptosi es pot induïr fent que una molècula anomenada FasL s’adhereixi a la superfície dels illots. Així, quan interactua amb una molècula anomenada Fas, que és a les cèl·lules immunològiques, en provoca la mort.

Haval Shirwan i Esma Yolcu són els dos líders de l'estudi que ha fet aquest avenç tan important | Cedida
Haval Shirwan i Esma Yolcu són els dos líders de l’estudi que ha fet aquest avenç tan important | Cedida

Provocar la mort de les defenses

Coneixent això, els científics han aconseguit trobar la manera de produir una nova forma de la proteïna FasL i emprar-la en trasplantaments d’illots de Langerhans. Així, quan les cèl·lules descontrolades de les defenses del cos es dirigeixen a l’injert per destruir-lo, són elles les qui acaben morint.

Aquest mètode pot ser una gran oportunitat per evitar haver de prendre medicaments immunosupressors durant tota la vida per impedir que el cos destrueixi allò que, per la raó que sigui, reconeix com un cos estrany. El problema d’aquests fàrmacs és que no són específics i que tenen molts efectes adversos, com ara un augment del risc de càncer. Per tant, aquesta tècnica pot ser molt útil perquè regula l’acció de les defenses del cos en un context molt concret.

Un avenç importantíssim

El mètode descrit en aquest nou article es basa en una tecnologia preexistent que permet produir la proteïna i adherir-la a superfícies, l’eficàcia de la qual havia estat provada primer en models animals petits i ara, en l’assaigs que ens ocupa, en un model més gran. Així, aquesta col·laboració ha obert la porta a un possible tractament que pot canviar la vida de les persones, qui sap si, finalment, “curant” la diabetis o reduint enormement els problemes de salut i les molèsties que produeix en els afectats.

Més notícies
El mico aranya de mans negres ha donat pistes importants sobre l'origen del consum d'alcohol dels humans | Wikimedia Commons

L’afició dels micos a les fruites amb alcohol també diu molt dels humans

Un nou descobriment dóna suport a la teoria del "mico borratxo" del biòleg Robert Dudley
:  - Mobile
Tot i que els tractaments són els mateixos independentment del sexe biològic, l'origen de la diabetis podria ser diferent en cada cas

Les causes de la diabetis de tipus 2 poden ser diferents en dones i homes

El descobriment podria ajudar a desenvolupar tractaments especialitzats
:  - Mobile

Una dieta rica en polifenols té grans efectes en la salut

Prevé la permeabilitat intestinal, relacionada amb la diabetis, les malalties cardiovasculars i fins i tot l'Alzheimer
:  - Mobile
Embaràs | Hippopx

La diabetis duplica el risc de preeclàmpsia en embarassos de bessons

Un estudi de l'Hospital del Mar apunta que si es desenvolupa diabetis gestacional l'increment del risc és menor
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa