MonPlaneta
Un nou test ajudarà a detectar l’autisme abans que apareguin els símptomes
  • CA

Un equip d’investigadors ha dissenyat un nou test que pot ajudar a detectar l’autisme abans que n’apareguin els primers símptomes. Presentat en un article publicat a la revista ‘Journal of Clinical Medicine’, aquesta prova, que està sent desenvolupada als Estats Units, podria ser una gran eina per als metges de tot el món. Amb només un ble de cabells, es podria fer el diagnòstic i començar a prendre mesures abans que els infants comencin a endarrerir-se en el seu desenvolupament.

Segons els darrers treballs, aquest test pot ajudar els professionals a identificar l’autisme gràcies a que els cabells serveixen com una càpsula del temps de l’exposició a metall i altres substàncies. Així, gràcies a un algoritme, es poden analitzar buscant patrons que s’hagin associat amb el desenvolupament de l’autisme. Actualment, el sistema permet predir-lo amb un 81% d’efectivitat.

Un infant rient | Pixabay
Actualment els infants amb trastorns de l’espectre autista s’acostumen a identificar quan ja han passat per algunes etapes importants del desenvolupament | Pixabay

Les causes de l’autisme no acaben de ser clares

Les causes de l’autisme continuen sent un misteri, amb diversos estudis apuntant a causes tant genètiques com ambientals, com ara infeccions durant l’embaràs, la contaminació de l’aire o l’estrès de la mare, juntament amb la contaminació per metalls, que és sabut que causen problemes en el desenvolupament neuronal i cognitiu. Tots aquests factors de risc, combinats, podrien conduïr al desenvolupament de l’autisme.

A dia d’avui, l’autisme es diagnostica amb examens neurològics, avaluacions lingüístics, observacions del comportament… Així, e sap si un infant és autista aproximadament als quatre anys d’edat, quan ja ha passat per moltes etapes del desenvolupament del cervell. Amb una eina com aquesta, es podria intervenir abans i, fins i tot, els seus resultats podrien servir per observar quins canvis es produeixen a mesura que els infants creixen i, així, qui sap si desenvolupar teràpies o fàrmacs nous per ajudar-los.

intel·ligència artificial | Cedida
Les dades dels cabells són analitzades per un algoritme que busca indicis relacionats amb l’autisme | Cedida

Una anàlisi de les toxines dels cabells

En el cas d’aquest test, desenvolupat per la ‘start-up’ LinusBio, s’analitza la història del metabolisme de l’infant, veient a quines substàncies i toxines ha estat exposat, en una línia temporal que pot mostrar què va passar en moments crítics pel desenvolupament com el tercer trimestre d’embaràs. La quantitat immensa de dades que es poden extreure són processats per un algoritme d’aprenentatge automàtic buscant el que, actualment, es consideren biomarcadors d’autisme.

El camí cap a la seva aprovació s’accelera

L’Administració d’Alimentació i Medicaments dels Estats Units ja ha decretat que s’accelerarà el procés d’aprovació d’aquest test mitjançant un procediment especial per a tecnologies que no tenen alternatives al mercat. Així doncs, les proves continuaran per verificar-ne l’eficàcia però a un ritme més ràpid, també de revisió per part de les autoritats, del que seria normal. Alhora, LinusBio ha anunciat que vol fer servir el mateix sistema per mirar de diagnosticar altres malalties que depenen de factors ambientals, com per exemple alguns càncers.

Més notícies
La música pot ajudar a ensenyar els nens autistes a reconèixer emocions en les expressions facials | Pxhere
La música pot ajudar les persones autistes a desxifrar expressions facials
Un equip de la UPF explora la seva utilitat per millorar el reconeixement de les emocions
La manera com abordem l'autisme és clau en el benestar de les persones amb aquesta condició | Pxfuel
Per què tractem els infants autistes com a malalts?
Els experts coincideixen que abordar el TEA des d'una vessant més social i menys mèdica dóna més bons resultats
La modificació genètica d'uns hàmsters ha canviat la seva conducte d'una manera totalment inesperada | Pixabay
La modificació genètica pot canviar el comportament social dels animals
Un experiment amb la tecnologia CRISPR-Cas9 ha sorprès els investigadors pels seus resultats
L'alteració d'un gen a causa de factors externs podria ser una de les possibles causes de l'autisme
Un gen crític per a la sociabilitat bàsica pot tenir la clau de l’autisme
Un estudi demostra que alguns factors de risc el poden alterar durant l'embaràs

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa