Una investigació de set anys de durada ha arribat a la conclusió que hi podria haver una nova manera de tractar un dels càncers de cervell més comuns i mortals, el glioblastoma multiforme (GBM). Segons explica un equip internacional d’investigadors en un article publicat a la revista ‘BMC Cancer’, una petita cadena d’aminoàcids té la propietat d’inhibir la funció d’una família de gens, anomenat Hox, que són responsables del creixement dels GBM.

El pèptid, que fins ara ha estat provat tant en cultius cel·lulars com en models d’animals, ha passat totes les proves de seguretat corresponents i sembla que no representen cap perill en humans. Així doncs, s’està estudiant començar els assaigs clínics tant en pacients de GBM com, també, d’altres càncers.

Un càncer cerebral incurable

A dia d’avui, els pacients de GBM tenen una ràtio de supervivència del 5% en els cinc anys posteriors al diagnòstic, una xifra que no ha millorat gens malgrat els avenços en la investigació de molts altres tipus de càncer. Així doncs, aquest estudi podria ser la primera esperança en molt de temps per a uns tumors que comencen, suposadament, per una desregulació dels gens Hox, que no només participen en el creixement d’aquests càncers sinó també d’altres i que, fins ara, no s’havia trobat manera d’atacar.

Cadena d'ADN
Un gen que es torna a activar per error és darrere dels GBM i d’altres tipus de càncer i pot ser una diana terapèutica

Uns gens que no s’haurien de tornar a activar

Un dels fets més irònics és que els gens Hox són els responsables del creixement sa del teixit cerebral. Després d’haver tingut moltíssima activitat durant el creixement de l’embrió, normalment s’apaguen després del naixement, però si en algun moment es tornen a activar poden produir càncers agressius. Així doncs, apagar altre cop aquests gens, o inhibir-ne l’expressió, pot ser una manera nova i efectiva d’aturar-ne el creixement.

Més notícies
Una planta de Carolina Reapers, una de les varietats de pebrot més picants del món | Wikimedia Commons

Avaluen el potencial de la capsaïcina com a medicament contra el càncer

La substància que fa que els pebrots piquin ha estat analitzada en profunditat per les seves propietats antitumorals
:  - Mobile
L'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge ha estat l'origen d'aquest virus modificat i és on s'han dut a terme les proves amb ell | Wikimedia Commons

Un virus modificat genèticament pot ajudar a tractar el càncer de pàncrees

El mètode funciona fins i tot en fases avançades de la malaltia
:  - Mobile
L'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona ha liderat aquest estudi prometedor en la lluita contra el càncer

Un equip català troba un anticòs que atura l’expansió del càncer

El Petosemtamab inhibeix el creixement de les cèl·lules mare canceroses sense afectar les sanes
:  - Mobile
La seqüènciació de l'ADN dels tumors de 12.000 pacients ha donat moltíssima informació que ens permetrà conèixer, identificar i tractar millor els càncers | DOE Joint Genome Institute

L’anàlisi genètica de 12.000 càncers dóna moltes pistes de gran utilitat

Un equip britànic ha seqüenciat l'ADN dels tumors buscant patrons recurrents i causes que encara no s'han entès
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa