MonPlaneta
Aconsegueixen potenciar la memòria estimulant el cervell amb electricitat
  • CA

Un equip d’investigadors ha aconseguit potenciar la memòria de treball i també a llarg termini fent servir estímuls elèctrics al cervell. En un article publicat a la revista ‘Nature Neuroscience’, els científics afirmen que amb una estimulació sense cap efecte perjudicial, s’ha aconseguit que els participants a la recerca milloressin els seus resultats en jocs de memòria durant tot un mes.

Tot i que els resultats no tenen gaires aplicacions al dia a dia, la idea és continuar investigant per ajudar persones amb declivi cognitiu o fins i tot per tractar malalties o ajudar a preparar examens, en el que el doctor Robert Reinhart, de la Universitat de Boston (Estats Units) defineix com “una aproximació completament diferent a l’aïllament i augment de parts del cervell” que podria obrir “un reialme totalment nou d’opcions de tractament”.

Estimulació del cervell profund | NIH
L’estimulació del cervell ha millorat dos tipus de memòria en aquest experiment | NIH

“Una millora selectiva de la memòria”

A l’estudi es va posar un casc amb elèctrodes als participants i se’ls va aplicar un corrent elèctric controlat, que fa poc més que pessigolles, per alterar les ones cerebrals de parts concretes del cervell. Els voluntaris, 150 persones d’entre 65 i 88 anys sense problemes cognitius, van rebre aquest tractament 20 minuts al dia durant 4 dies seguits i se’ls va fer memoritzar llistes de paraules.

Un mes després encara les recordaven, cosa que fa que Reinhart consideri que els estímuls “podrien causar una millora selectiva de la memòria”. A més, els qui tenien més problemes amb els jocs de memòria al principi de l’experiment van ser els qui van experimentar una millora més gran.

El Parkinson s'ha relacionat amb la mort d'un tipus concret de cèl·lules del cervell que es desconeixia fins fa ben poc | NIH
L’estimulació activa la neuroplasticitat del cervell | NIH

Estímuls diferents per a tipus de memòria diferents

Com que el tractament canviava el ritme de les ones cerebrals en algunes regions, els científics creuen que l’estimulació va reforçar aquests patrons i va produir la millora perquè el cervell es va adaptar i va crear noves connexions, aprofitant la coneguda com a neuroplasticitat. Reinhart afirma que és “com connectar amb l’anomenat llenguatge del cervell, que parla amb ell mateix” a través d’aquests impulsos elèctrics.

No obstant això, els investigadors també apunten que calen diversos tipus d’estimulació per millorar diversos tipus de memòria:

– La memòria de treball, la de l’ara i aquí, que és vital per resoldre problemes i prendre decisions, es millora amb estimulació de baixa freqüència al còrtex prefrontal.

– La memòria a llarg termini, on s’emmagatzemen els records, es millora amb estímuls d’alta freqüència al lòbul parietal.

La reacció del nostre cervell a un estímul conegut pot ser detectada i servir en les investigacions policials | Wikimedia Commons
Aquest descobriment pot ser molt útil per tractar diversos problemes del cervell | Wikimedia Commons

Una porta oberta a continuar investigant

Els oblits sovint són un senyal d’envelliment i, per tant, els efectes d’aquesta estimulació podrien ser molt útils. És per això que els investigadors estan provant si la tecnologia es pot fer servir en pacients d’Alzheimer per estimular les cèl·lules vives del seu cervell i també en persones amb esquizofrènia i trastorn obsessiu-compulsiu.

Més notícies
Piqsels
Acumular molts coneixements desendreça la memòria quan envellim
Tot i que ajuda a la creativitat, fa que triguem més a recordar
Els moviments dels ulls quan evoquem la memòria episòdica estan directament relacionats amb la qualitat del record | Pixahive
El moviment dels ulls té la clau del funcionament de la memòria
Un nou estudi determina la seva importància en l'enregistrament i reproducció de records
La construcció de la memòria és un procés complex i que sembla que no es desenvolupa plenament fins passats els primers anys de vida
Per què no recordem res dels primers anys de vida?
El coneixement científic sobre l'anomenada "amnèsia infantil" és limitat però inclou elements interessants
Quan dormim, el cervell es repara i endreça la nostra memòria, creant les associacions indirectes que fem servir habitualment | D.P.
Descobreixen com construïm la memòria relacional mentre dormim
Les connexions entre elements que no tenen cap relació demanen que les neurones i els circuits que els representen es comuniquin

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa