MonPlaneta
Un nou descobriment pot ajudar a tractar la diabetis de tipus 1 i 2

Un descobriment d’investigadors de la Universitat Monash, a Austràlia, ha obert la porta a la regeneració de l’insulina en cèl·lules mare del pàncrees, fent una passa molt important en el desenvolupament de tractaments per a la diabetis de tipus 1 i 2. Tal com expliquen a la revista ‘Signal Transduction and Targeted Therapy’, han aconseguit reactivar aquestes cèl·lules perquè expressin la insulina fent servir un medicament que, a més, ja està aprovat als Estats Units, per bé que no per a la diabetis.

Un tractament per a 500 milions de persones

L’estudi, doncs, podria ser la porta a un tractament pels gairebé 500 milions de persones diabètiques que hi ha arreu del món, per començar, aconseguint substituir les cèl·lules beta dels illots pancreàtics, que es destrueixen en els diabètics de tipus 1, per unes de noves que produeixin insulina. Així s’acabaria amb la dependència de les persones que la pateixen de les proves de glucosa i les injeccions d’insulina i, és clar, amb el trasplantament d’illots pancreàtics com a única opció, que ha millorat la qualitat de vida de moltíssimes persones però que depèn, és clar, dels donants disponibles.

Les cèl·lules beta dels illots pancreàtics, que són destruïdes en els pacients de diabetis tipus 1 | Wikimedia Commons
Les cèl·lules beta dels illots pancreàtics, que són destruïdes en els pacients de diabetis tipus 1 | Wikimedia Commons

Restablir el funcionament del pàncrees és possible

Si bé fins ara es pensava que el pàncrees d’un diabètic de tipus 1 estava massa danyat com per curar-lo, ja que normalment quan es produeix el diagnòstic és perquè pràcticament totes les cèl·lules beta ja han estat destruïdes. La recerca d’aquest equip demostra, però, que no és incapaç d’expressar la insulina sinó que, a través de les seves cèl·lules mare, es podria arribar a restaurar el seu funcionament.

Tot plegat s’ha aconseguit gràcies a l’avenç en la comprensió dels mecanismes genètics de la diabetis en un moment on els pacients de diabetis, especialment de tipus 2, estan augmentant en una població cada vegada més envellida i on l’obesitat és un problema cada vegada més gran. Així doncs, trobar maneres de prevenir, tractar i fins i tot curar la diabetis és urgent.

Diagnosi de diabetis  | MútuaTerrassa
El control de la glucosa en sang és una càrrega crònica pels pacients de diabetis | MútuaTerrassa

Una passa molt important en un camí llarg

A partir d’aquí, els investigadors continuaran treballant per definir les propietats d’aquestes cèl·lules mare i per crear protocols per aïllar-les i expandir-les. Tot i que reconeixen que el seu ús terapèutic encara pot quedar molt lluny, els científics es mostren satisfets del que consideren una passa important en el camí a trobar un tractament aplicable a tots els tipus de diabetis i que, com que fa servir cèl·lules mare del pàncrees del mateix pacient, no té els problemes ètics de fer-ne servir d’embrions.

Més notícies
Les cèl·lules mare del greix de les persones diabètiques poden promoure l'aparició de càncers | Pixabay

Troben noves explicacions a la relació entre la diabetis i el càncer

Un estudi liderat per investigadors catalans apunta al greix de les persones diabètiques
:  - Mobile
Tot i que els tractaments són els mateixos independentment del sexe biològic, l'origen de la diabetis podria ser diferent en cada cas

Les causes de la diabetis de tipus 2 poden ser diferents en dones i homes

El descobriment podria ajudar a desenvolupar tractaments especialitzats
:  - Mobile
Un cargol con alimentant-se d'un cuc de foc | Wikimedia Commons

El verí d’un cargol de mar pot ajudar a tractar la diabetis

Algunes de les seves propietats poden ser útils per elaborar nous medicaments
:  - Mobile
Diagnosi de diabetis  | MútuaTerrassa

Gairebé un terç dels morts per Covid-19 tenien diabetis

En el cas de la de tipus 1, el risc de mort és el triple, mentre que és del doble en la de tipus 2
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa