MonPlaneta
Una mutació rara va ajudar un home a evitar patir Alzheimer durant dècades

Un equip d’investigadors ha descobert com un a mutació genètica rara que no s’havia vist mai fins ara va ajudar un home a evitar patir Alzheimer durant dècades tot i tenir una mutació molt més coneguda que el predisposava a patir la variant heretada de la malaltia. El cas, el segon que es detecta al món, ha estat descrit en un article a ‘Nature Medicine’ i els mecanismes que l’expliquen podrien ajudar a desenvolupar nous tractaments per combatre aquest mal.

Dos membres de la mateixa família

Tant el cas nou com el que ja es coneixia corresponen a dos membres de la mateixa família de Colòmbia que tenen una mutació del gen PSEN1 conegut per causar Alzheimer hereditari. A diferència de la forma més comuna, on els símptomes no apareixen fins als 70 o 80 anys, en aquests casos es manifesten a partir dels 40. En aquests dos casos, però, la dona va estar lúcida fins els 70 i l’home fins els 67, cosa que indicava algun tipus de protecció desconeguda.

L'Alzheimer afecta molt més les dones que els homes per una combinació de diversos factors que també podrien servir per prevenir-lo
La forma hereditària de l’Alzheimer comença a manifestar símptomes a partir dels 40 anys

Dos gens protectors lleugerament diferents

L’anàlisi genètica de la dona va mostrar que tenia una mutació protectora en un gen, l’APOE, molt relacionat amb l’Alzheimer, i l’home en té una altra en un gen anomenat RELN. En comparar tots dos casos, s’han trobat semblances sorprenents. Així, per exemple, les plaques de proteïna amiloide, considerades per molts com un factor important en la malaltia, eren presents als seus cervells, però la dona tenia nivells baixos de proteïna tau, una altra possible causant de l’Alzheimer.

El sorprenent, però, és que el cervell de l’home sí que tenia acumulacions d’aquesta proteïna al cervell excepte en algunes regions del cervell que es consideren molt importants per a la memòria i que són de les primeres afectades per l’Alzheimer. Així, la diferència entre els dos casos és a quina zona del cervell són actives les mutacions protectores. Si l’APOE s’expressa arreu, el RELN només ho fa en algunes parts, i no obstant això, ho fa allà on hi ha les neurones claus per a la cognició.

Cadena d'ADN  | Pixabay
Dues mutacions genètiques diferents aconsegueixen frenar l’avenç rapidíssim de l’Alzheimer hereditari | Pixabay

Un mecanisme que es podria reproduir amb fàrmacs

D’altra banda, l’estudi també ha detectat un altre element comú: totes dues mutacions produeixen proteïnes que s’enganxen a les mateixes molècules de les cèl·lules i redueixen l’acumulació de proteïna tau, tal com han demostrat els experiments en ratolins. Aquest fet, doncs podria ser una nova diana terapèutica per tractaments contra tots els tipus d’Alzheimer i investigar-la podria dur, amb el temps, a frenar molt el desenvolupament de la malaltia.

Més notícies
La malaltia d'Alzheimer és un dels mals més estesos entre les persones d'edat avançada | Pixabay

El cervell pot combatre l’Alzheimer vint anys abans no apareguin símptomes

La descoberta obre la porta a teràpies que ajudin el cos a aturar la malaltia
:  - Mobile
Una investigació ha revelat la possible existència d'un frau enorme en la investigació de l'Alzheimer | NIH

Un frau científic pot invalidar 16 anys d’investigació de l’Alzheimer

Un error intencionat en un estudi de l'any 2006 pot haver costat milions de vides i d'euros
:  - Mobile

Identifiquen com detectar la fase inicial de l’Alzheimer

Alguns biomarcadors que poden diagnosticar la malaltia en fase de demència també poden detectar-ne la fase preclínica
:  - Mobile
El líquid cefalorraquidi protegeix tant la medul·la espinal com el cervell | Universitat Northwestern

El sistema immunològic pot tenir un paper important en l’Alzheimer

Un nou estudi analitza les defenses del líquid cefalorraquidi i com fallen en casos de deteriorament cognitiu
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa