MonPlaneta
La metàstasi del càncer de mama s’accelera quan dormim

Un nou estudi publicat a la revista ‘Nature’ afirma que la metàstasi del càncer de mama s’accelera mentre els pacients dormen. Un descobriment molt sorprenent però que pot ajudar a millorar tant el seguiment com el tractament d’aquesta malaltia i, especialment, d’un dels processos més perillosos que es produeixen a l’organisme de les persones amb càncer.

El cicle circadià i la metàstasi

La metàstasi és el procés pel qual les cèl·lules d’un tumor aconsegueixen arribar a la sang i es traslladen a un altre racó del cos, on continuen replicant-se formant-ne un de nou. En el cas de les persones amb càncer de mama, doncs, sembla que aquestes cèl·lules tumorals circulants (CTC) tenen més probabilitats de passar a la sang durant la nit que durant el dia, una prova de la influència del cicle cirdacià en aquest tipus de càncers que és una gran passa endavant en la comprensió de la malaltia.

De fet, ja el 2007, es van identificar els problemes del cicle circadià com un probable carcinògen, ja que diversos estudis van apuntar que les persones que tenen horaris poc ‘naturals’ tenien més risc de patir càncer de mama, per bé que les raons no s’han arribat mai a esclarir del tot.

Dormir es pot convertir en un problema cada cop més gran, especialment als estius | Piqsels
El cicle circadià regula, entre moltes altres coses, quan dormim i quan estem desperts | Piqsels

Primeres pistes

El cicle circadià, controlat per diversos gens que expressen molècules concretes en un horari de 24 hores, té una importància molt gran en molts processos del cos, incloent el metabolisme i el son. En el cas del càncer, però, els investigadors havien tendit a pensar que, com a cèl·lules, eren massa mutades com per seguir aquest tipus de cicle. I no obstant això, sembla que, com a mínim en alguns casos, sí que ho fan.

Pel que fa a la metàstasi, la primera pista dels investigadors va ser que els nivells de CTC en raotlins amb tumors variaven segons el moment del dia en què s’extreia la sang. A partir d’aquí, es va decidir examinar la sang de 30 dones hospitalitzades amb càncer de mama: una mostra extreta a les 4 de la matinada i una altra a les 10 del matí. Els resultats van ser sorprenents: gairebé el 80% dels CTC eren a les mostres de la matinada, quan les pacients dormien.

Així doncs, es va decidir ampliar l’estudi, fent servir ratolins altra vegada. Els ratolins tenen un cicle circadià invers al dels humans i, en conseqüència, es va observar que els seus nivells de CTC arribaven al màxim durant el dia, quan descansen, arribant a ser 88 cops més alts. A més, en marcar amb colors fluorescents els CTC de quan estaven desperts i els de quan dormien, es va veure que els darrers eren més ‘hàbils’ a l’hora de crear nous tumors.

Cèl·lules tumorals | Wikimedia Commons
Cèl·lules tumorals | Wikimedia Commons

L’inici d’un llarg camí molt prometedor

El resultat és absolutament sorprenent pels científics i, a més, pot canviar la manera com es segueix el càncer, ja que el moment d’obtenir la mostra pot canviar totalment els resultats. Pel que fa a les raons d’aquesta diferència, però, poden ser moltes i s’hauran d’investigar. Entre elles, però, hi podria haver les hormones, que són una de les eines que fa servir el cos per avisar que és hora de despertar-se o d’anar a dormir.

De fet, les proves en ratolins amb hormones com ara la testosterona o la insulina van produir canvis en els nivells de CTC, augmentant-los o disminuint-los segons l’hora en què s’administraven. Així doncs, sembla que és una bona pista per iniciar una recerca que, per bé que pot ser llarga, pot permetre conèixer molt millor el funcionament dels càncers i, fins i tot, millorar-ne els tractaments.

Més notícies
Les cèl·lules mare del greix de les persones diabètiques poden promoure l'aparició de càncers | Pixabay

Troben noves explicacions a la relació entre la diabetis i el càncer

Un estudi liderat per investigadors catalans apunta al greix de les persones diabètiques
:  - Mobile
Els glioblastomes múltiples són un dels càncers de cervell més comuns i tenen una taxa de supervivència baixíssima

Un nou estudi pot ajudar a tractar el càncer de cervell més comú i mortal

El glioblastoma multiforme es pot aturar inhibint l'expressió d'una família de gens que en controlen el creixement
:  - Mobile
Una planta de Carolina Reapers, una de les varietats de pebrot més picants del món | Wikimedia Commons

Avaluen el potencial de la capsaïcina com a medicament contra el càncer

La substància que fa que els pebrots piquin ha estat analitzada en profunditat per les seves propietats antitumorals
:  - Mobile
La seqüènciació de l'ADN dels tumors de 12.000 pacients ha donat moltíssima informació que ens permetrà conèixer, identificar i tractar millor els càncers | DOE Joint Genome Institute

L’anàlisi genètica de 12.000 càncers dóna moltes pistes de gran utilitat

Un equip britànic ha seqüenciat l'ADN dels tumors buscant patrons recurrents i causes que encara no s'han entès
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa