MonPlaneta
Una dieta rica en polifenols millora la salut de les persones grans
  • CA

Els polifenols dels aliments poden prevenir la inflamació en persones grans, ja que alteren la microbiota intestinal i indueixen la producció d’àcid indol-3-propiònic (IPA), un metabòlit derivat de la degradació del triptòfan pels bacteris intestinals i que té propietats antioxidants, neuroprotectores i antiinflamatòries. Així ho afirma un estudi publicat a la revista Molecular Nutrition and Food Research i dut a terme per un grup de recerca de la Universitat de Barcelona i del CIBER de Fragilitat i Envelliment liderat per la catedràtica Cristina Andrés-Lacueva, de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació.

Uns compostos beneficiosos

Els polifenols són compostos naturals probiòtics que ingerim principalment a través de fruites i verdures. Diversos d’ells tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries conegudes, a més de la capacitat d’interactuar amb els bacteris de l’intestí i produir postbiòtics (com l’IPA) que incrementen els efectes positius en la salut. Cada cop hi ha més proves que el consum regular de polifenols pot contribuir a un envelliment saludable, especialment si són part d’una dieta sana, com la mediterrània, i s’associen a un estil de vida sa, amb activitat física regular i que exclogui el consum de tabac o alcohol. 

L’estudi mostra que la interacció entre els polifenols i la microbiota intestinal pot induir la proliferació de bacteris amb la capacitat de sintetitzar metabòlits beneficiosos, com l’IPA, amb propietats antioxidants, antiinflamatòries i neuroprotectores i que contribueix a millorar la salut de la paret intestinal. Així doncs, aquest compost contribuiria a la prevenció de malalties associades a l’edat i l’envelliment. “Si considerem els efectes beneficiosos de l’IPA, és important trobar estratègies fiables per promoure la producció d’aquest metabòlit”, Tomás Meroño, del Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia de la UB i el CIBERFES. 

Els polifenols són compostos de què cada vegada es descobreixen més efectes beneficiosos per a la salut | Universitat de Barcelona
Els polifenols són compostos de què cada vegada es descobreixen més efectes beneficiosos per a la salut | Universitat de Barcelona

Diferències importants

En el marc de l’estudi, es va dur a terme una anàlisi per monitorar els nivells d’IPA al sèrum, a més d’analitzar la composició de la microbiota intestinal a la femta de cinquanta-un voluntaris majors de seixanta-cinc anys que van mantenir una dieta rica en polifenols (te verd, xocolata amarga i fruites com la poma, la magrana o els nabius) durant vuit setmanes. 

Els resultats indiquen que la dieta rica en polifenols va generar un augment significatiu dels nivells d’IPA a la sang, juntament amb una reducció dels nivells d’inflamació i canvis en els bacteris de la microbiota. Curiosament, no es van observar els mateixos efectes en voluntaris amb malalties renals, fet que podria explicar-se per la composició alterada de la seva microbiota. En aquestes persones, a l’inici de l’assaig es van trobar quantitats més baixes d’IPA. “Aquests resultats podrien ser clínicament rellevants, ja que els nivells baixos d’IPA s’han associat a una ràpida disminució de la funció renal i a la malaltia renal crònica”, detalla la catedràtica Cristina Andrés-Lacueva. 

Així, una dieta rica en polifenols que incorpori aliments probiòtics com el te verd, la xocolata negra i algunes fruites com la poma, la magrana o els nabius podria augmentar la producció d’IPA a través de canvis en la composició de la microbiota. Aquest increment dels nivells d’un postbiòtic com l’IPA en persones grans podria ser beneficiós en retardar o prevenir malalties cròniques que perjudiquin la qualitat de vida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa