MonPlaneta
Un medicament pensat contra el càncer pot ajudar a regenerar nervis danyats
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de Birmingham, a Anglaterra, han publicat un article a la revista ‘Clinical and Translational Medicine’ on afirmen que un medicament que s’està desenvolupant per tractar el càncer pot ajudar a regenerar nervis danyats. Segons expliquen els assaigs en cultius cel·lulars i animals mostren que incentiva la restauració de la sensibilitat i el moviment fins i tot en cas de lesions medul·lars.

El segon medicament en pocs mesos

El medicament, actualment conegut com a AZD1390 i desenvolupat per AstraZeneca, empresa britànica coneguda per haver desenvolupat una de les vacunes contra la Covid-19, s’administra per via oral i pot blocar la resposta als danys a l’ADN de les cèl·lules nervioses i promoure la regeneració dels nervis. Curiosament, fa poc que el mateix equip va indicar que un altre medicament d’AstraZeneca també pot reduir els danys després d’una lesió medul·lar, blocant la resposta inflamatòria.

La seu d'AstraZeneca a Cambridge
La seu d’AstraZeneca a Cambridge

Originalment, l’AZ1390 està pensat per blocar un tipus de senyalització i reparació de lesions a l’ADN per tal de tornar les cèl·lules cancerígene més sensibles a la radioteràpia. El sistema de Resposta de Danys a l’ADN (DDR per les sigles en anglès) és activat pels danys al genoma, que tenen lloc en molts càncers dels més comuns i també després de lesions a la medul·la espinal.

Un nou camí per millorar el pronòstic de les lesions medul·lars

Els invetigadors van pensar que l’activació continuada d’aquest sistema podria estar frenant la recuperació després d’aquestes lesions i que, bloquejant-lo, es podria arribar a promoure la reparació i el restabliment dels nervis. En cultius cel·lulars al laboratori van demostrar que era així i, per tant, van passar a provar-ho en models animals, on van comprovar com, administrat per via oral, l’AZ1390 estimulava la regeneració nerviosa més enllà del lloc de la lesió i millorava la capacitat dels nervis de transportar impulsos elèctrics.

Els investigadors estan molt sorpresos i contents que, investigant el mateix camp, hagin identificat dos medicaments que donen resultats tan bons tot i que estaven sent desenvolupats per altres raons i remarquen que, en el cas dels animals, al cap de 4 setmanes de la lesió el seu nivell de sensibilitat i moviment és “indistingible” del de qualsevol altre animals que no hagi patit mai la lesió. Així doncs, proposen continuar investigant per mirar de comprovar la seva utilitat en humans per tal de desenvolupar noves estratègies terapèutiques que podrien canviar la vida a milers de persones cada any.

Més notícies
Michel Rocatti ha aconseguit tornar a caminar gràcies a un implant | EPFL
Un home amb la medul·la seccionada torna a caminar gràcies a un implant
És la primera vegada que s'aconsegueix en una lesió tan greu
L'home que ha aconseguit, mitjançant uns implants, poder tornar a comunicar-se amb l'exterior del seu cos | Wyss Centre
Un home paralitzat torna a ‘parlar’ amb el seu fill gràcies a la tecnologia
Gràcies a elèctrodes que llegeixen els impulsos del cervell, pot seleccionar lletres per comunicar-se
Cèl·lules mare en procés de convertir-se en cèl·lules òssies | RMIT
Una nova tècnica fa servir ones de so per estimular la regeneració òssia
Aquest procediment podria ser un primer pas per recuperar massa perduda per càncers o malalties degeneratives
Una granota xenopus | Wikimedia Commons
Aconsegueixen fer que granotes amputades regenerin les seves potes
Una combinació de medicaments té l'efecte que els membres tornin a créixer

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa