MonPlaneta
Un medicament contra l’alcoholisme pot prevenir efectes greus de la Covid
  • CA

Un medicament autoritzat per tractar l’alcoholisme i que en alguns països ja s’ha fet servir durant més de mig segle podria ajudar a prevenir alguns efectes greus de la Covid-19. Segons afirma un equip d’investigadors a la revista ‘JCI Insight’, el disulfiram, que provoca ressaques fortíssimes si es beu alcohol, té la propietat de protegir contra els danys pulmonars i les embòlies en casos greus d’aquesta i altres malalties, on el sistema immunològic és responsable de les lesions.

En assaigs fets amb ratolins, el medicament, que a l’estat espanyol es comercialitza sota el nom d’Antabus, ha protegit els animals d’aquestes conseqüències greus tant en infeccions per Covid-19 com en una síndrome de fallada pulmonar, anomenada TRALI, que passa en ocasions molt rares després d’una transfusió de sang.

Radiografia que mostra un cas de fibrosi pulmonar causada per la febre de la vall de San Joaquín
Radiografia que mostra un cas de fibrosi pulmonar

Tots dos tipus de lesions pulmonars es produeixen, en part, perquè les cèl·lules del sistema immunològic formen unes estructures en forma de xarxa que maten els patògens però també danyen els teixits dels pulmons i els vasos sanguinis, causant coàguls i edemes pulmonars.

Als experiments, tant en cultius de cèl·lules humanes com en ratolins vius, el disulfiram atura la formació d’aquestes xarxes. En els animals, de fet, el tractament va permetre sobreviure a la TRALI a un 95% dels animals mentre que, en el grup de control, un 60% va morir. El medicament impedeix el dany pulmonar i estabilitza la funció d’aquests òrgans, que es recuperen força ràpidament. A més, no impedeix l’activitat antiviral.

medicament | Gencat
| Gencat

Davant d’això, i del fet que en la Covid-19 no hi ha gaires opcions quan s’arriba a aquests casos, els investigadors volen continuar treballant per veure quina és la seva efectivitat en humans. Alguns petits assaigs clínics en persones ja han començat, però encara no se n’han publicat els resultats. L’avantatge de trobar noves aplicacions a medicaments ja aprovats és que es disposa de prou dades per saber que són segurs i, per tant, només cal demostrar que serveixen per a altres dolències per començar a ser emprats ràpidament.

Més notícies
Wikimedia Commons
Troben una possible explicació a la pèrdua d’olfacte a causa de la Covid
Es tractaria d'una disminució en l'activitat de les proteïnes dels receptors olfactius
 | Cristóbal Castro
Troben danys pulmonars ocults en persones amb Covid persistent
Ho indica un estudi pilot però caldrà més recerca per confirmar els resultats
Covid | Pixabay
Descobreixen per què la variant Òmicron és menys agressiva que la Delta
És menys efectiva a l'hora d'impedir que les cèl·lules es defensin del virus
Marihuana
Un dels components de la marihuana atura la Covid
Si bé sembla que el CBD atura l'acció del virus, un altre principi actiu, el THC, anul·la aquest efecte

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa