Les persones que pateixen el que s’anomena “Covid persistent” podrien tenir danys als pulmons que queden ocults als escàners que es fan habitualment. Ho afirma un estudi pilot dut a terme pel Centre de Recerca Biomèdica d’Oxford (Anglaterra), per bé que caldria fer recerca en un grup més gran de persones per acabar de confirmar-ne els resultats.

Aquests danys als pulmons podrien explicar alguns dels efectes més comuns en les persones que pateixen Covid persistent, com ara la pèrdua de capacitat respiratòria. Per detectar-los, s’ha fet servir un nou mètode que fa servir el gas xenó per mostrar parts anòmales dels pulmons i que va ser desenvolupat per investigadors de la Universitat de Sheffield.

Les onze persones que van participar a l’estudi van tenir Covid però no van necessitar ser ingressades a l’hospital, i no obstant això van continuar tenint símptomes temps després d’haver-se recuperat i haver donat negatiu als tests de Covid-19. Durant una ressonància magnètica, se’ls va fer respirar aquest gas, el recorregut del qual pels pulmons i fins el torrent sanguini pot ser seguit amb facilitat.

Escàner amb xenó d'una persona sana (esquerra) i una amb Covid persistent (dreta) | Oxford University
Escàner amb xenó d’una persona sana (esquerra) i una amb Covid persistent (dreta) | Oxford University

Gràcies a això, es va poder observar com aquestes onze persones amb Covid persistent tenien problemes a l’hora de fer que el gas passés a la sang malgrat que, en proves com ara tomografies o radiografies, no semblava que tinguéssin cap problema als pulmons.

Gràcies a aquesta prova es podrà continuar investigant i identificar amb més facilitat els casos de Covid persistent, a més de conèixer les seves causes, quins efectes pot tenir a llarg termini i, és clar, donar una atenció més bona a les persones que la pateixen perquè es recuperin en el període de temps més curt possible. Una passa més per comprendre una malaltia que, tot i que ha centrat la investigació mèdica durant els darrers dos anys, continua tenint unes quantes preguntes sense resoldre.

Més notícies
Esprai nasal | Universitat de York

Investiguen si la vitamina A pot ajudar a recuperar l’olfacte després de la Covid

Una universitat d'Anglaterra està duent a terme uns tests que duraran dotze setmanes
:  - Mobile
Coronavirus | Flickr

Un nou descobriment obre la possibilitat de fer tests per detectar la Covid persistent

Algunes irregularitats a la sang podrien permetre identificar els qui la pateixen amb relativa facilitat
:  - Mobile
Metges de l'Hospital Clínic de Barcelona atenent pacients amb coronavirus  | ACN

Fins a un 15% dels pacients amb Covid poden tenir símptomes mesos després de la infecció

Un informe d'ISGlobal alerta que poden desenvolupar problemes cardiorespiratoris, neurològics o fatiga
:  - Mobile

Una de cada deu persones que han tingut Covid lleu continua tenint símptomes vuit mesos després

Els més comuns són el cansament i la pèrdua del gust i de l'olfacte, tot i que n'hi ha d'altres
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa