Els bacteris infecciosos tenen tot tipus de maneres d’envair les nostres cèl·lules, evitar les defenses del cos i reproduir-se. Aquest ha estat l’objecte d’estudi de molts investigadors durant dècades i dècades però, ara resulta que hi ha un factor que s’havia ignorat: les forces físiques que afecten les interaccions entre patògens i hostes i les malalties resultants.
En un nou estudi, publicat a ‘Frontiers in Cellular and Infection Microbiology’ un equip de científics ha demostrat que, en condicions de microgravetat, el bacteri Salmonella typhimurium es reprodueix i infecta molt més ràpidament i que, a més, indueix canvis en l’expressió d’alguns gens que no s’havien vist mai fins ara. Un descobriment que pot ser molt important per assegurar el benestar dels astronautes, especialment en viatges o estades de llarga durada.

Una prova pionera d’infecció en gravetat simulada
Aquest treball suposa la primera vegada que es cultiva S. Typhimurium en condicions de microgravetat simulada i s’empra per infectar un model en 3D d”intestins humans on també hi ha cèl·lules del sistema immunitari com les que, en una persona de debò, mirarien de combatre la infecció.
Aquest model, a més, és molt més fidel a l’hora de predir els resultats en un entorn real que no pas els cultius de laboratori més habituals. Els resultats obtinguts mostren canvis molt grans en l’expressió genètica de les cèl·lules intestinals després de la infecció, especialment en gens relacionats amb la capacitat del bacteri d’envaïr i colonitzar els hostes i evitar les defenses del sistema immunitari.

Un coneixement molt necessari
En un entorn tan complicat com aquest, el de la comprensió de l’impacte dels viatges espacials en la salut, és important conèixer què pot passar abans no sigui massa tard. Els microbis van a l’espai amb els humans, ja sigui a la seva roba o a l’interior del seu organisme, i saber quins canvis es produeixen en el seu comportament és clau per un futur on s’esperen estacions espacials amb estades més llargues i fins i tot la presència humana permanent a la Lluna.
La manca de gravetat és un canvi físic que altera molt les persones que hi han estat exposades de manera prolongada. I tenint en compte que tots els organismes de la Terra han evolucionat amb aquest condicionant, no és difícil pensar que fins i tot als éssers vius més petits la seva desparició els pot afectar de maneres inesperades.

Un món nou per a la medicina
És per això que s’ha estudiat quins canvis produeix la microgravetat en la S. Typhimurium, un bacteri responsable de la malaltia gastrointestinal coneguda com a salmonel·losi, que inclou diarrea, febre i dolors d’estómac i que pot causar hospitalització i, en alguns casos, fins i tot la mort.
L’agressivitat del bacteri en microgravetat, doncs, combinat amb el fet que aquestes condicions afebleixen el sistema immunològic dels humans, pot suposar un problema no només ara sinó, especialment, en el futur. Gràcies a estudis com aquest, però, els científics estan aprenent més sobre aquests canvis i els efectes que tenen, cosa que pot ajudar el futur de l’exploració espacial però, també, a les persones que viuen a la Terra.