MonPlaneta
La pol·lució del trànsit pot afectar les funcions cerebrals en poques hores
  • CA

La pol·lució de l’aire que causen nivells considerats habituals de trànsit rodat poden afectar les funcions cerebrals en qüestió de poques hores. Així ho confirma un estudi publicat a la revista ‘Environmental Health’ que aporta, per primer cop, proves directes que l’impacte en la connectivitat cerebral en humans pot començar fins i tot després de només dues hores d’exposició als fums dels motors dièsel.

Aquest treball mostra clarament, a través d’un experiment controlat, les alteracions que pateix el cervell a causa de la pol·lució de l’aire. Si bé durant molt de temps s’havia pensat que aquest organ estava protegit d’alguna manera dels efectes de la contaminació de l’aire, gràcies a aquests experiments ara es pot afirmar de totes totes que no i que hi ha una relació important entre la pol·lució i les capacitats cognitives.

Contaminació sobre Barcelona | ACN
Contaminació sobre Barcelona | ACN

Un estudi amb fum de motor dièsel

En aquest estudi, els investigadors van exposar breument 25 adults sans a fums de motor dièsel i a aire filtrat en diversos moments i en un entorn de laboratori. Fent servir ressonàncies magnètiques, se’ls va mesurar l’activitat cerebral abans i després de cada exposició. Així, els investigadors van poder buscar canvis en la xarxa naural per defecte (DMN), un grup de regions cerebrals interconnectades que són molt importants per a la memòria i el pensament intern.

Els resultats indiquen clarament que els participants tenien una connectivitat més baixa en moltes zones de la DMN després d’estar exposats al fum dels motors dièsel, en comparació als resultats obtinguts amb aire filtrat. Tenint en compte que les alteracions a la DMN s’han relacionat amb una reducció de la capacitat cognitiva i amb símptomes de depressió, els científics troben preocupant veure que la pol·lució del trànsit afecta aquests mateixos circuits.

La reacció del nostre cervell a un estímul conegut pot ser detectada i servir en les investigacions policials | Wikimedia Commons
La pol·lució afecta la connectivitat entre algunes regions del nostre cervell fins i tot amb temps d’exposició força curts | Wikimedia Commons

Els canvis són temporals però podrien ser permanents

Així doncs, per bé que cal continuar investigant per conèixer quins són aquests impactes i de quina manera es produeixen, sembla clar que la pol·lució de l’aire afecta la capacitat de les persones per a pensar i també per a treballar. Aquests canvis són temporals, ja que es va observar com la connectivitat tornava a nivells normals un cop els participants deixaven d’estar-hi exposats, però no se sap si una exposició continuada podria fer-los de llarga durada o fins i tot permanents.

Un problema de salut de primer ordre

En qualsevol cas, sembla que la qualitat de l’aire és encara més important que no ens pensàvem i que, per tant, cal fer el possible per reduir la nostra exposició als contaminants dels tubs d’escapament dels cotxes i mirar de respirar un aire el més net possible. En el cas dels conductors, per exemple, baixar les finestres durant un embús és una mala idea, com també ho és passar per un carrer molt transitat anant amb bicicleta.

Abans de saber tot això, és clar, la pol·lució de l’aire ja era l’amenaça ambiental més grossa per a la salut humana, de manera que tenir més informació dels seus efectes nocius pot augmentar encara més els esforços per eliminar-la.

Més notícies
La pol·lució és responsable de milions de morts cada any i escurça l'esperança de vida
El 99% de la humanitat respira aire de mala qualitat, segons l’OMS
Els vehicles, les centrals tèrmiques, la indústria, l'agricultura i la pols del desert, entre els principals causants
Pixabay
La pol·lució confón abelles i papallones i redueix la pol·linització
Alguns contaminants comuns els impedeixen ensumar bé les flors
Contaminació a la ciutat de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Relacionen la pol·lució de l’aire amb una arrítima cardíaca mortal
Ho afirma un estudi recent de la Societat Europea de Cardiologia
Contaminació a Barcelona | M.M.P.
Troben un possible mecanisme pel qual la pol·lució produeix càncer de pulmó
Tot i que aquest efecte era prou conegut, ara sembla que s'ha descobert per què

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa