MonPlaneta
Gairebé la meitat de morts per càncer es podrien prevenir

Gairebé la meitat dels càncers que es detecten arreu del món són causats per factors de risc evitables. Així ho afirma un estudi publicat a la revista ‘The Lancet’ i que assenyala el tabac, l’alcohol i l’obesitat com els principals contribuents a les xifres actuals. Les dades apunten que l’any 2019 van morir 4,5 milions de persones per càncers que s’haurien pogut prevenir, una quantitat que suposa més del 44% de les morts d’aquell any atribuïbles a la malaltia.

La importància dels factors de risc

L’estudi confirma el que apuntaven estudis anteriors i deixa clar com d’important és la reducció de l’exposició a factors de risc per reduir la influència del càncer. Tot i que el número real de càncers i de morts arreu del món és difícil de saber amb exactitud, els investigadors van fer servir dades de més de 350 malalties de 204 països, d’on van calcular l’impacte de 34 factors de risc en el mal estat de salut i la mort per 23 tipus diferents de càncer.

Alcohol
Les begudes alcohòliques també són un factor de risc de càncer evitable

Així és com van arribar a la conclusió que, el 2019, la meitat de les morts per càncer d’homes i un terç de les de dones es devien a factors de risc que es podrien evitar, com ara el tabac, l’alcohol, dietes poc sanes, pràctiques sexuals de risc i l’exposició a substàncies tòxiques al lloc de treball, amb l’amiant com a exemple més clar. Les xifres, a més, apunten que entre 2010 i 2019 les morts per càncer atribuïbles a aquests factors van augmentar un 20%, amb l’excés de pes enduent-se la majoria de la responsabilitat, especialment als països pobres.

Resultats útils per a polítics i legisladors

Aquests resultats podrien ser molt útils a l’hora d’emprendre accions des del punt de vista polític i legal per modificar l’exposició als factors de risc i, per tant, reduir la incidència dels càncers. Així, si l’augment dels impostos al tabac ha disminuït el número de fumadors i s’han recomanat mesures semblants pel que fa a l’alcohol, també es podria començar a pensar a fer el mateix amb l’alimentació, a més, és clar, d’eliminar l’exposició a productes tòxics als llocs de treball.

Cal tenir en compte, però, que l’estudi no va incloure riscos coneguts de càncer com ara l’exposició a la llum ultravioleta i també algunes infeccions, per bé que sí que es va tenir en compte el virus del papil·loma humà (HPV) i altres infeccions que s’han relacionat amb el risc de càncer en proporcions que poden arribar a ser molt altes. Així, per exemple, augmentar la vacunació i reduir els contagis d’HPV podria reduir molt la incidència del càncer i la mortalitat en les dones.

Més notícies
L'Hospital Universitari de Bellvitge  | Wikimedia Commons

Un equip català crea un test ràpid de detecció de càncer endometrial

Es pot fer servir a casa mateix i pot avançar el diagnòstic fins a un any
:  - Mobile
Cèl·lules tumorals en un cas de neuroblastoma, un dels tumors cerebrals infantils més perillosos | Baylor College of Medicine

Descobreixen el punt feble d’un càncer cerebral infantil

Un nou estudi pot ajudar a desenvolupar tractaments que millorin la supervivència a la malaltia
:  - Mobile
El cervell de les llagostes pot servir per identificar 'l'olor' del càncers en humans | Universitat Estatal de Michigan

Les llagostes “ensumen” el càncer i fins i tot poden distingir el tipus

Una capacitat sorprenent podria ajudar a detectar aquestes malalties molt fàcilment i molt més aviat
:  - Mobile
El fred pot ser una teràpia molt efectiva per alentir el desenvolupament dels càncers | Green Energy Futures

El càncer avança més lentament en ambients freds

Les temperatures baixes activen el greix marró, que consumeix els sucres que alimenten els tumors
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa