MonPlaneta
Un equip català crea un test ràpid de detecció de càncer endometrial
  • CA

Un equip d’investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i la Universitat d’Innsbruck (Àustria) ha creat un nou test ràpid de detecció de càncer d’endometri. Aquesta prova, no invasiva, d’automostra i que es pot fer servir a casa, pot avançar fins a un any el diagnòstic de la malaltia, tal com expliquen els seus desenvolupadors en un article publicat a la revista ‘Journal of Clinical Oncology’.

Un càncer complicat de detectar

El càncer endometrial afecta més de 400.000 dones al món cada any i, actualment, els diagnòstics són molt invasius i dolorosos. Normalment es fan mitjançant una biòpsia de l’endometri. Aquests procediments endarrereixen la detecció, obliguen a fer servir tractaments més agressius i disminueixen la supervivencia de les pacients. Amb aquest nou test, en canvi, a través d’un raspat lleuger del coll de l’úter a la consulta o amb un dispositiu semblant a un tampó que una mateixa pot fer servir, es poden obtenir metilacions, modificacions de l’ADN que permeten activar o inactivar l’expressió d’alguns gens.

Cèl·lules tumorals | Wikimedia Commons
Cèl·lules tumorals | Wikimedia Commons

Resultats molt prometedors

Els resultats obtinguts mostren que, segons el sistema utilitzat, el test detecta entre el 90% i el 100% dels càncers d’endometri i segons la doctora Laura Costas, líder del projecte i investigadora principal del grup d’infeccions i càncer de l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia, es podria emprar en poblacions de risc. D’una banda, en dones postmenopàusiques amb sagnat ginecològic, principal símptoma d’aquest càncer; i també en dones amb síndrome de Lynch, una afectació genètica hereditària que predisposa a desenvolupar-lo.

A més, la publicació també apunta a resultats molt esperançadors sobre el seu ús en la població general, ja que permet identificar la malaltia un any abans del seu diagnòstic. Els investigadors proposen fer estudis de cost-efectivitat d’aquest test i analitzar cohorts grans dels grups de risc de càncer abans d’implementar el mètode. A més, de cara al futur, també s’estan fent proves per avaluar tests semblants per diagnosticar altres càncers ginecològics.

Més notícies
El fred pot ser una teràpia molt efectiva per alentir el desenvolupament dels càncers | Green Energy Futures
El càncer avança més lentament en ambients freds
Les temperatures baixes activen el greix marró, que consumeix els sucres que alimenten els tumors
Cèl·lules tumorals en un cas de neuroblastoma, un dels tumors cerebrals infantils més perillosos | Baylor College of Medicine
Descobreixen el punt feble d’un càncer cerebral infantil
Un nou estudi pot ajudar a desenvolupar tractaments que millorin la supervivència a la malaltia
Cèl·lules tumorals | Wikimedia Commons
Descobert per què algunes cèl·lules tumorals romanen latents durant anys
La identificació d'aquest mecanisme de la metàstasi pot tenir implicacions molt importants
L'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona ha liderat aquest estudi prometedor en la lluita contra el càncer
Un equip català troba un anticòs que atura l’expansió del càncer
El Petosemtamab inhibeix el creixement de les cèl·lules mare canceroses sense afectar les sanes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa