MonPlaneta
El càncer avança més lentament en ambients freds
  • CA

Un equip d’investiadors de l’Institut Karolinska (Suècia) ha descobert que el càncer avança més lentament quan les temperatures són més baixes. En un estudi publicat a ‘Nature’, expliquen que el fred activa el greix marró, que genera calor consumint els sucres de què també s’alimenten els tumors i, per tant, en frena el creixement. Els experiments en ratolins, a més, han estat corroborats en una pacient humà de càncer a qui es va exposar a temperatures baixes.

En condicions fredes, el teixit adipós marró s’activa i competeix amb els tumors per la glucosa, ajudant a alentir-ne el creixement. Així doncs, sembla que l’exposició al fred podria ser una nova aproximació terapèutica al càncer que podria combinar-se amb altres estratègies per combatre aquestes malalties tot i que els investigadors remarquen que, abans d’això, la seva eficàcia s’hauria de comprovar en assaigs clínics més grossos.

Cèl·lules tumorals | Wikimedia Commons
Les cèl·lules tumorals s’alimenten de glucosa, com el greix marró | Wikimedia Commons

Els ratolins tractats amb fred viuen el doble de temps

L’estudi ha comparat el creixement dels tumors i la supervivència dels ratolins a diversos tipus de càncer inclouent el colorectal, el de mama i el pancreàtic, en condicions fredes i en càlides. Segons els resultats, els tumors dels ratolins aclimatats a 4ºC creixien significativament més a poc a poc i van viure el doble que els qui van quedar-se en habitacions a 30ºC. Per saber per què, els investigadors van analitzar marcadors als teixits, buscant reaccions cel·lulars, i van fer tests per seguir el metabolisme de la glucosa, el principal aliment de les cèl·lules tumorals.

Així és com van adonar-se que les temperatures baixes activen el consum de glucosa del greix marró, el que és responsable de mantenir calent el cos quan fa fred. Alhora que passava això, els senyals de la glucosa gairebé van deixar de ser detectables a les cèl·lules tumorals. En retirar el greux marró o una proteïna crucial pel seu metabolisme, la UCP1, l’efecte del fred desapareixia, com també ho feia donar begudes amb molt de sucre als ratolins.

Ratolí en un laboratori | UB
Els ratolins han reaccionat molt bé al tractament amb fred | UB

Resultats prometedors en humans

Així doncs, tant el fred com suprimir la disponibilitat de glucosa podrien ser mètodes molt importants per eliminar els tumors. Per comprovar-ho, es van aconseguir sis voluntaris sans i un pacient de càncer que es trobava fent químioteràpia. Els investigadors van identificar activitat significativa al greix marró del coll, l’esquena i el pit d’adults sans vestits amb pantalons curts i samarreta només amb ser exposats a 16ºC temperatura, sis hores al dia durant dues setmanes.

Pel que fa al pacient de càncer, va dur menys roba i va passar temps en habitacions a 22ºC durant una setmana i després a 28ºC durant quatre dies. Tot i les diferències entre individus, 28ºC es considera una temperatura còmoda per a humans que no estan fent activitat física.

Les anàlisis van detectar un augment de l’activitat del greix marró i un descens del consum de glucosa dels tumors quan la temperatura era més baixa tot i ser a temperatures que són perfectament tolerables per a qualsevol persona. Per tant, els investigadors confien que la teràpia de fred i l’activació del greix marró, juntament amb altres teràpies, podrien ser una bona combinació per tractar el càncer.

Més notícies
Un treballador del SEM a les portes d'urgències de l'hospital de Sant Pau de Barcelona
Una mutació multiplica gairebé per quatre el risc de patir càncer de mama
La recerca inclou l'anàlisi genètica de prop de 150.000 dones
Oftalmòloga | Pixabay
Descobreixen un possible tractament per a un càncer ocular molt perillós
Un inhibidor molecular aconsegueix frenar tant el creixement dels tumors com la metàstasi
Les cèl·lules mare del greix de les persones diabètiques poden promoure l'aparició de càncers | Pixabay
Troben noves explicacions a la relació entre la diabetis i el càncer
Un estudi liderat per investigadors catalans apunta al greix de les persones diabètiques

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa