MonPlaneta
Descobert per què algunes cèl·lules tumorals romanen latents durant anys
  • CA

Un dels misteris més importants de la investigació sobre el càncer ha estat descobert. Gràcies a un equip de l’Hospital Mount Sinai de Nova York (Estats Units), ara sabem com ho fan les cèl·lules canceroses per estar latents durant anys al nostre cos, provinents d’un tumor, i despertar de sobre per crear un càncer metastàtic. El secret, afirmen els investigadors, és al col·lagen que segreguen.

En un article a la revista ‘Nature Cancer’, els responsables d’aquest descobriment expliquen com aquestes cèl·lules, arribades d’un tumor, es queden immòbils produïnt el que es coneix com a col·lagen de tipus 3 al seu entorn. Fins que els nivells d’aquesta substància no disminueixen, les cèl·lules no s’activen. Així doncs, i com han pogut comprovar, enriquir l’entorn d’aquestes cèl·lules amb col·lagen fa que es mantinguin en estat latent i no es reprodueixin formant tumors.

Cèl·lules d'un càncer de pàncrees | Flickr
Cèl·lules d’un càncer de pàncrees | Flickr

Gràcies a aquest descobriment, es podria descobrir un nou biomarcador per detectar possibles “retorns” del càncer, així com teràpies per reduir-les a nivell local i a distància. Impedir el despertar de les cèl·lules latents pot ser una estratègia per prevenir el creixement metastàtic i facilitar, d’aquesta manera, la remissió completa del càncer. La metàstasi, de fet, és la causa de la majoria de morts per càncer i, per tant, aquesta troballa pot ser decisiva en la lluita contra la malaltia.

Aquest estudi indica que l’abundància de col·lagen podria servir com a mesura per calcular i predir la recurrència del tumor i la metàstasi. Augmentant la seva presència, a més, es pot obligar les cèl·les tumorals disseminades a tornar a l’estat latent i, per tant, impedir que un càncer que semblava que hagués desaparegut torni a aparèixer de sobte. Per bé que caldrà investigar molt més per arribar a teràpies que puguin ser emprades a gran escala, aquest descobriment podria ser molt important en la recerca d’un dels grans mals del nostre temps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa