MonPlaneta
Un medicament contra l’alcoholisme pot servir per tractar l’ansietat
  • CA

Un fàrmac emprat per tractar l’alcoholisme, el disulfiram, també podria servir com a medicament per a l’ansietat, segons un estudi recent dut a terme per diverses universitats japoneses i que ha estat publicat a la revista ‘Frontiers in Pharmacology’. Segons els resultats obtinguts als assaigs preclínics, els seus efectes són semblants als del diazepam i altres benzodiazepines però sense els mateixos efectes secundaris.

Un fàrmac per a un problema greu

L’alcoholisme és un problema de salut greu i, per tant, hi ha un bon número de medicaments per tractar-lo. El disulfiram, en concret, és un inhibidor de l’aldehid dishidrogenasa, un enzim responsable de la metabolització de l’alcohol. Els científics, però, volien saber si també imhibia les molècules de senyalització, en concret una proteïna anomenada FROUNT que interactua amb dos receptors de la quimiocina, que podrien tenir a veure amb la regulació de la conducta emocional.

Com que hi havia poques dades en aquest sentit, els investigadors van dur a terme un experiment en ratolins fent servir un test que normalment es fa servir per avaluar els efectes dels ansiolítics. La prova consisteix en quatre braços creuats connectats a una plaça central, amb dos d’ells protegits per barreres verticals. Normalment, els ratolins amb ansietat es queden als braços tancats.

El disulfiram es comercialitza per combatre l’alcoholisme sota diverses marques comercials | Prixz

Un experiment per avaluar ansiolítics

Per a l’experiment, un grup de ratolins va rebre diazepam, un ansiolític molt comú, i els altres van ser tractats amb disulfiram. Superant fins i tot les expectatives dels mateixos investigadors, els ratolins tractats amb disulfiram van començar a passar més temps als braços oberts, indicant que patien menys ansietat, tal com passava amb els ratolins a qui s’havia administrat diazepam.

La seva hipòtesi és que, gràcies a la inhibició de la proteïna FROUNT, el glutamat extracel·lular del cervell dels ratolins, que s’associa a un augment de l’ansietat en aquests animals, es reduïa substancialment.

Un altre descobriment sorprenent és que, a diferència del diazepam, el disulfiram no té alguns dels seus efectes secundaris més habituals, com ara l’amnèsia, els problemes de coordinació i la sedació. Així doncs, podria ser que aquest fàrmac es pogués fer servir de manera segura amb pacients que pateixen ansietat i insomni.

Una nova via d’investigació

La propera passa serà, en primer lloc, estudiar millor com es produeix l’efecte terapèutic del disulfiram en l’ansietat. Fent-ho, també es podria esbrinar quin és el paper concret de la molècula FROUNT al sistema nerviós central. Si tot plegat tingués els resultats esperats, es podria començar a fer servir aquest medicament en comptes dels ansiolítics, si més no en alguns casos, millorant molt la qualitat de vida dels pacients i, probablement, protegint-los de l’addicció a les benzodiazepines.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa