MonPlaneta
Dues malalties tractables són darrere d’una forma comuna de ceguesa
  • CA

Un equip d’investigadors de l’Hospital Mount Sinai, a Nova York (Estats Units) ha descobert com dues malalties diferents podrien contribuir a una forma molt comuna de ceguesa. Segons expliquen en una article a la revista ‘Eye’, la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), una de les principals causes de pèrdua total de visió, podria iniciar-se a causa de dos tipus de dipòsits a la retina. Aquestes dues malalties, que poden ser tractades, podrien ser darrera l’aparició d’un tercer mal que, a la llarga, acaba causant ceguesa.

Ceguesa causada per danys a la retina

La DMAE és el resultat dels danys que pateix l’àrea central de la retina, coneguda com a màcula. Fins ara, l’aparició de la malaltia es relacionava amb dos tipus de dipòsits que contenen colesterol, els drusen i els dipòsits drusenoides subterinals o SDD per les seves sigles en anglès. Un cop ja ha començat, la DMAE pot produir ceguesa en dues formes avançades, la ‘humida’ i la ‘seca’ o atròfia geogràfica.

Oftalmòloga | Pixabay
Gràcies a aquest estudi la DMAE es podrà diagnosticar fàcilment i començar el tractament | Pixabay

Si la formació de drusens es pot frenar amb suplements de vitamines que prevenen la pèrdua de visió, en el cas dels SDDs no hi ha cap tractament, cosa que els fa un perill més gran. No obstant això, un equip del mateix hospital Mount Sinai ja va observar anteriorment que els pacients amb SDD tenen més probabilitats de patir insuficiències cardíaques, infarts, embòlies i altres problemes cardiovasculars.

Una pista a seguir

A partir d’aquí, els investigadors van pensar que els SDD podien ser causats per un flux insuficient de sang a l’ull causat per malalties circulatòries i que, per tant, aquests dipòsits poden ser un indicador de l’existència de problemes greus sense diagnosticar. Si fos, així, buscar SDDs i controlar el colesterol en sang podria ser una bona manera de controlar el bon estat del sistema circulatori i, a més, tractar les malalties podria restaurar el flux sanguini als ulls i limitar l’acumulació de SDDs.

Resultats que poden ser importantíssims

Per comprovar-ho, els investigadors van examinar els ulls de 18 pacients que patien DMAE avançada i atròfia geogràfica i de què tenien dades durant els tres anys anteriors, per veure si les malalties van començar a causa de drusen, SDDs o totes dues coses. Els resultats indiquen clarament que, efectivament, hi ha dues formes diferents de DMAE, una amb drusen i una amb SDDs, que poden ser diagnosticades fàcilment. Gràcies a això, es podran detectar molt més aviat i començar tractaments que, a més, també poden prevenir problemes de salut potencialment mortals.

Més notícies
El pacient duent a terme una prova de reconeixement visual del got negre damunt la taula blanca | J.-A. Sahel / Nature Medicine
Aconsegueixen curar la ceguesa amb una injecció de proteïnes
La tècnica, anomenada optogenètica, ha tornat la vista a un home 40 anys després de perdre-la
Llapis de colors | Piqsels
Les persones cegues no veuen els colors però els entenen com els qui hi veuen
Tots desenvolupen una comprensió semblant, contradient la idea que "no ho pots entendre si no ho has vist mai"
El desenvolupament d'ulls artificials podria canviar la vida de milions de persones | Pixabay
Nova passa endavant en el desenvolupament d’ulls artificials
Uns investigadors han dissenyat un nou prototip que reconeix més profunditat de colors
Macac
Les darreres proves d’implants cerebrals acosten molt la possibilitat de curar la ceguesa
Uns experiments recents amb micos han tingut resultats prometedors i que podrien funcionar per tornar la vista als qui en algun moment l'havien tingut

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa