MonPlaneta
Nova passa endavant en el desenvolupament d’ulls artificials
  • CA

Un equip de la Universitat Estatal de Geòrgia, als Estats Units, ha dissenyat un nou tipus d’ull artificial que reconeix més profunditat de colors gràcies a una arquitectura innovadora. En un article publicat a la revista ‘ACS Nano’, els investigadors expliquen com aquesta passa endavant en el desenvolupament de tecnologies de visió no només pot servir per a microrobots sinó, també, fins i tot per a persones que han perdut la visió.

Una tecnologia puntera

Fent servir nanotecnologia, aquests aparells empren mètodes sintètics per imitar els processos bioquímics dels ulls orgànics i crear un sistema de visió artificial. El seu principal avantatge són les prestacions en el reconeixement del color, la funció més crítica de la visió, i que fins ara havia estat impossible de reproduir amb prou qualitat a petita escala.

Gràcies a aquesta nova arquitectura, però, s’ha pogut millorar el disseny i donar als sistemes de microvisió una capacitat de reconeixement de color que pot ser una porta oberta a la millora i la miniaturització dels sistemes de visió artificial. Gràcies a que són molt prims, flexibles i químicament estables, els semiconductors emprats es poden col·locar de manera arbitrària i en molt menys espai.

La nova tecnologia podria aprofitar-se per millorar els sistemes de visió prostètica actuals | Pixabay

Un camí prometedor

Aquesta tecnologia, que podria ser revolucionària, està en procés de ser patentada i els seus desenvolupadors esperen que generi un gran interès en alguns sectors de la indústria, especialment en els sensors però, també, en els intents de desenvolupar ulls artificials que recuperin la visió a persones que l’han perdut o que no l’han tingut mai, superant els obstacles que hi havia hagut fins ara.

La tècnica desenvolupada podria ser importantíssima en el desenvolupament d’ulls electrònics que imitin els reals i, fins i tot, podrien servir per altres aparells prostètics neuromòrfics. Tot i això, encara hi ha un bon número d’impediments científics i tècnics que caldrà superar i que seran, de fet, l’objectiu dels propers treballs d’aquest equip.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa